vrijdag 15 januari 2010

Wat eten we (niet) in januari?

Mijn goede voornemen is elke maand een lijstje zoals dit, waarin ik uiteraard al mijn voortschrijdend inzicht verwerk. Onderstaande is voor een groot deel op www.milieucentraal.nl gebaseerd. Koop onderstaande producten dus uit Nederland en let daarbij niet op EKO. Als het niet niet anders kan uit een buurland. Voor wie al die winterspullen beu is onderaan wat suggesties. Print uit en neem mee.

Groente
Aardappel
Aardpeer
Boerenkool
Chinese kool
Knolselderij
Koolraap
Pastinaak
Pompoen
Prei
Rode biet
Rode kool
Rode ui
Savooiekool
Schorseneren
Sjalot
Spitskool
Spruitjes
Ui
Witlof
Witte kool
Winterpeen

Fruit en noten
Appel
Peer (hand)
Peer (stoof)

Instinkers
Rabarber, radijs, rettich en selderij hebben een winterse uitstraling maar zijn voorjaars- en zomergroenten. Wat in de winkel ligt dus niet kopen, ook niet als het uit Nederland komt. Wortel is winter, maar waspeen en bospeen uitdrukkelijk niet. Verwar de koolraap niet met de koolrabi: koolraap (gelig) is winter, koolrabi (wit) is zomer en najaar.

Liever niet
Echt geen verse tomaten uit Nederland nemen, hoewel volop verkrijgbaar. Omdat u natuurlijk graag pasta eet, kiest u voor puree of stukjes uit blik met ‘from Italy / Spain’ erop. De tomaten groeien daar gewoon op de ‘koude’ grond en volgens milieucentraal.nl is dat inclusief het vervoer een geringe milieubelasting. Verder eet je natuurlijk liever geen zomersalades met komkommer, paprika en sla uit Nederland. Sla is te vervangen met het blad van winterse groenten zoals bietenblad. Nee, ik vind dat ook niet lekker klinken.

Rationeel
De sla van Albert Heijn komt in de winter uit Noord-Italië en dat is volgens milieucentraal.nl niet erg belastend. Als je sla uit Frankrijk kunt krijgen: doen, groeit daar op de koude grond en is vrij dichtbij. Rucola uit Italië heeft zelfs de allerlaagste A-belasting, Snijboon volgens milieucentraal uit Marokko A. Spinazie geen seizoensgroente maar wel A uit Spanje te krijgen.

Fruit nooit uit Nederland
Je wilt ook wel eens wat anders dan appels en peren in de winter. Deze groenten uit het buitenland vallen volgens milieucentraal.nl erg mee in de milieubelasting.
Ananas
Banaan
Citroen
Dadel, niet uit Californië nemen
Druif
Granaatappel, niet uit Iran nemen
Ananas, niet Argentinië of China nemen
Kiwi, niet uit Nieuw-Zeeland nemen
Kokosnoot
Limoen
Lychee, niet uit Thailand nemen
Mandarijn
Mango
Meloen, nooit uit Nederland kopen
Nectarine
Perzik
Sinaasappel
Vijg alleen uit Italië

Geen opmerkingen:

Een reactie posten