Je kunt ze natuurlijk vaker in het jaar maken, maar ze passen echt bij een kerstbuffet, deze heerlijke cranberryrolletjes uit Verras je vegetarische vrienden. Met kappertjes en amandel blijft elke hap, inderdaad, verrassend. Ze zijn wel wat droog als je ze koud serveert. Warm echter doen de vetten uit de amandelen hun werk. Dus liever heet uit de oven meteen uitdelen. De gedroogde cranberries kocht in bij Puur en kwamen van Terschelling.
dinsdag 25 december 2012
zondag 23 december 2012
Baba ganoush
Aubergines zijn een groot deel van het jaar behoorlijk milieuvriendelijk uit Spanje te eten (B). Maak er bijvoorbeeld deze heerlijke Baba ganoush van. Het is overigens lekkerder (en sneller) om de aubergines tussen de 10 en de 20 minuten te roosteren op aluminiumfolie onder de gril. Hoogste stand, elke twee minuten omdraaien. Dankzij de chilipeper (ik heb overigens gedroogde vlokken van rode peper gebruikt uit Sicilië) heeft deze baba ganoush een lekkere scherpe beet aan het eind, waardoor hij niet saai wordt. Vergeet niet om bij het serveren verse peterselie en een scheut goede olie toe te voegen.
Labels:
altijd,
aubergine,
veganistisch,
vegetarisch
dinsdag 18 december 2012
Soep van geroosterde knoflook
Hoe lekker ook, van die heerlijke roast blijft vaak wat over en in ál die zoete knoflookteentjes uitzuigen heeft niet iedereen zin in. Maak er knoflooksoep van, zoals bijvoorbeeld in dit Italiaanse recept. Je kunt de ingrediënten verdubbelen als je véél over hebt. Ik heb er bovendien flinterdun gesneden prei bij. Eigenlijk is het een zelfstandig recept geworden. Een snufje parmezaanse kaas maakt het soepje af. Met dank aan huisgenoot P., die zei: "Dan maak je er toch gewoon soep van."
Labels:
aardappelen,
pastinaak,
soep,
winter,
wortel
Pastiwaat!?
Dochterlief at gisteravond (met 39 graden koorts ook nog eens) vrijwillig van de lange chipsspriet waarin een van de pastinaken uit Jamie's roast was veranderd. Tip voor de volgende keer: maak een paar sprieten van twee à drie millimeter dik.
zondag 16 december 2012
My first rijsttafel
Sinterklaas schonk mij dit jaar het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Vandaag maakte ik mijn eerste zondagse close rijsttafel met sambal goreng kool (40), lekkerbekjes met kruiden (210) en rendang van eieren (325). En kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng en pindasaus uit pakjes en potjes. Het ging net in een ruim uur, niet helemaal eenvoudig zondagvoedsel, maar dat het eten voor komende woensdag klaar staat, is ook wat waard. Nog 575 te gaan.
Labels:
altijd,
eieren,
Indonesisch,
kool,
rijst,
ui,
vegetarisch,
vis,
winter
maandag 12 november 2012
Pasta met makreel
Interessante pasta die iets wegheeft van puttanesca, maar minder pittig en met makreel. Lekker! Met bliktomaat geschikt voor het hele jaar.
Wortel-chorizosoep
Zo'n lekkere wortelsoep in de nieuwste Delicious, december 2012. Ik zal hem scannen zodra deze editie uit de winkel is. De soep, met veel koriander, geelwortel en komijn is rond, romig en pittig en de gebakken chorizo (die je als vegetariër best kunt weglaten) maakt hem nóg interessanter.
dinsdag 23 oktober 2012
Superzuurkool
Pamela kookte de zuurkool dertig minuten in water met wat appelsap en een stokje kaneel. Dat proefde ik er niet echt in terug, maar het was wél ontzettend lekker. Met sappige aardappelpuree met spekjes.
zondag 21 oktober 2012
Spaghetti met gehaktballetjes
Hmmmmm, gehaktballetjes. Je moet toch wat na het blenderen van al die oude kontjes brood hè. Deze zijn met mosterd, oregano en rozemarijn. Heb de laatste weggelaten. Harde stukjes. Tip van Jamie: eerst olieën dan bakken. Merkte niet echt verschil.
dinsdag 2 oktober 2012
Perentaartjes
Ziet er heel leuk uit en is licht en luchtig: perentaartjes. Snij de bladerdeegvierkanten in twee rechthoekige helften. Leg die in de vorm van een kruis in een ingevette muffinplaat. Vorm er bekertjes van. Vul die met walnoot, peer en het slagroommengsel. Hou je in met de slagroom, want het wordt snel klef. Misschien ook leuk om met ander deeg of met filodeeg te proberen. Lekker met zelfgemaakt ijs, bijvoorbeeld karamel met stukjes chocolade.
Menu's september 2012
1)
Courgettetorentjes
Tagliatelle Putanesca
Zelfgemaakt ijs
2)
Coxinhas
Spaghetti Putanesca
Bramencrumble met zelfgemaakt ijs
3)
Pompoensoep met croutons
Paddenstoelenrisotto met knolselderij
Perentaartjes
Courgettetorentjes
Tagliatelle Putanesca
Zelfgemaakt ijs
2)
Coxinhas
Spaghetti Putanesca
Bramencrumble met zelfgemaakt ijs
3)
Pompoensoep met croutons
Paddenstoelenrisotto met knolselderij
Perentaartjes
zondag 16 september 2012
Bramencrumble
Nou ja zeg. Een crumble met bramen én kersen. Da's toch bijna niet mogelijk. De kersen komen begin augustus, soms in juli al van de bomen. En bramen zijn vaak in september pas lekker. Goed, het zal een kéér gebeuren. Maar dit recept van Albert Heijn suggereert doodleuk om kersen en bramen uit de vriezer te nemen. Kom nu zeg! Neem kersen uit een pot of laat ze weg. Lekker met zelfgemaakt karamel-ijs. Misschien nog wel lekkerder met crème fraîche of zure room, we hebben het allebei geprobeerd.
Spaghetti Puttanesca
Vriend G. maakte deze eenvoudige spaghetti puttanesca zó heerlijk klaar vorige week dat ik hem het kookboek heb ontfutseld (De complete pastakeuken) en hem vandaag wéér heb gemaakt. Mik er in plaats van drie filets gewoon het hele blikje in, net als G. deed. Achter mijn rug. 'Heerlijk', zei ik, 'goed dat je naar me geluisterd hebt.' 'Nee hoor', zei hij. Good for him. Pittig, zout, vol, heet. Wat wil je nog meer. Ik zal het recept binnenkort maar eens scannen en dan kijken hoe lang het duurt tot hij zijn boek terugeist. Voor de Close Cooks: tomaten uit blik dus, behalve in hoogzomer. Blik is in het goede seizoen in blik gedaan, lang en ongekoeld houdbaar. Een lekkere potjes- en blikjesmaaltijd dus. En toch heb je het gevoel dat de nazomerzon op je bord explodeert. Daar houden we van.
Coxinhas encantadas
Wilde ik vanaf het moment van krijgen van Vegeterranean al maken: Coxinhas. En de gelegenheid om dit voor een echte Braziliaanse te doen, heb ik niet laten schieten. Nogal een werk, maar het resultaat is er naar. Volgende keer prik ik ook die salie er nog bij, zoals op het boek, dan komt de gouden kleur nog beter uit. Maar wát een recept. Knapperig aan de buitenkant, een zachte, zoute deeglaag (van mijn gast weet ik dat dit zo hoort) en dan die heerlijke auberginevulling. In Brazilië eet je ze zo op reis, langs de straat. Met kipvulling, of vis, of kaas.
Labels:
aardappelen,
aubergine,
vegetarisch
zaterdag 15 september 2012
Seitan
In mijn nieuwe vegetarische kookboek ben ik warm gemaakt voor Seitan, een vlezige structuur gemaakt van tarwebloem. Je wast het deeg tien minuten tot een kwartier onder de kraan en dat vind ik een mooi ritueel. Helaas meldde het boek dat dat met Manitoba-meel moet, nog harder dan durum, afkomstig uit Canada. In Italië is dat overal verkrijgbaar, hier heb ik het nog niet gevonden. Volgens dit recept kan het echter ook met gewone bloem. Hoera. Deze site geeft wat meer praktijktips, bijvoorbeeld dat veel tarwe gebleekt is en daarin de gluten zijn gebroken en dat je dan dus geen seitan krijgt, want het draait allemaal om de eiwitstrengen. Biobloem dus, bij voorkeur. Dat maakt seitan wel weer prijzig: kilo nodig voor 300 tot 400 gram seitan. En dat je de seitan niet per se zo lang onder de kraan hoeft te houden, maar ook een uur in een bak water kunt laten staan en in dat water afspoelen. Minder romantisch, maar scheelt een hoop water. Het water kun je zelfs gebruiken voor een soep. Spreekt me niet zo aan, maar ach. Tante Tuut geeft ook stap-voor-stap-plaatjes en gebruikt erg veel warm en koud water (hoezo milieuvriendelijk). Het ziet er niet lekker uit, tot je teruggaat naar Vegaterranean. Ik ga het gauw proberen en ben razend benieuwd naar de vegetarische Stroganoff met rijst.
maandag 10 september 2012
Courgettetorentjes
Gegrillde courgettetorentjes, gevuld met een mousse van erwten, mascarpone en geitenkaas, afgemaakt met geroosterde amandelen. Tjonge, dat is lekker zeg. Uit mijn nieuwe lievelingskookboek Vegeterranean. Moet de courgette volgende keer korter blancheren en zwarter grillen. Ook de prut was aan de karige kant, wat hoeveelheid betreft. Maar wát lekker. Het is trouwens een voorgerecht. De kernen van de courgettes, die je eruit steekt met een appelboor, kun je binnen een paar dagen opbakken in bijvoorbeeld een van déze recepten.
Labels:
courgette,
erwten,
vegetarisch,
zomer
zondag 9 september 2012
Bij alle nieuws over biologisch
Deze site gaat over milieuvriendelijk eten, niet gezond eten. Mensen die alleen maar biologisch eten omdat ze denken dat het gezond is, hebben het niet alleen vaak mis, maar zijn ook nog eens regelmatig milieuonvriendelijk bezig. Biologische groenten zijn soms milieuvriendelijk, als ze uit de koude grond komen. Maar komen ze uit kassen en/of van ver, dan zijn ze het niet. Natuurlijk is het niet gebruiken van pesticiden en kunstmest een goede zaak, maar compenseert dat per se de nadelen van biologische landbouw? Het belangrijkste probleem is: met kleinschaligheid kunnen we de wereld niet voeden. In elk geval niet op korte termijn. Daarom is Close Cooking vóór de reguliere landbouw, mits streng gereguleerd op pesticiden en met een zware investering op innovatieve, CO2-neutrale kassen. Toch graag gezond? Dat nemen we in één moeite mee. Door met verse basisproducten te werken vermijd je e-nummers. Voor de beperking van pesticiden moet je, helaas, de EU en je supermarkt vertrouwen. Door veel te variëren hoop je niet te veel op. Biologisch waar mogelijk.
Nog maar eens de vuistregels van Close Cooking
- Eten van dichtbij en uit het seizoen
- Bij voorkeur zo gewoon mogelijk: dus uit de supermarkt, waar weergave van de herkomst verplicht is
- Ruimhartig met groenten van veraf die toch A- of B-status krijgen van Milieucentraal.nl
- Blik en pot worden gevuld in seizoen, en ongekoeld vervoerd en bewaard, die zijn dus goed
- Drink water uit de kraan
- Probeer diepvries te verminderen en te vermijden
- Vis is milieubelastend, eet niet te veel vis en hou het MSC en als het kan dichtbij
- Vlees is veel milieubelastender dan kassen, als je geen vlees eet, is een keer een C-groente helemaal niet erg, als je dat helpt om geen vlees te eten
- Kaas is net zo milieubelastend als vlees, zie kaas niet als een vleesvervanger en probeer zo veel mogelijk vegetarisch maar met weinig kaas te eten
- Melkproducten zijn zeer milieubelastend en heb je helemaal niet nodig als je van de borst af bent, beperk het gebruik ervan
- Biologisch waar mogelijk, maar bovenstaande regels gaan vóór
Close Cooking Politique
Stem op een partij die voor energieneutrale kassen, tegen pesticiden, tegen invliegen is; pleit bij je volksvertegenwoordiger op een wet tegen bijna alle gekoelde producten in de supermarkten en dat er op álle versproducten een herkomstbenaming moet staan, ook bij de groentenboer, de visboer en de slager
Nog maar eens de vuistregels van Close Cooking
- Eten van dichtbij en uit het seizoen
- Bij voorkeur zo gewoon mogelijk: dus uit de supermarkt, waar weergave van de herkomst verplicht is
- Ruimhartig met groenten van veraf die toch A- of B-status krijgen van Milieucentraal.nl
- Blik en pot worden gevuld in seizoen, en ongekoeld vervoerd en bewaard, die zijn dus goed
- Drink water uit de kraan
- Probeer diepvries te verminderen en te vermijden
- Vis is milieubelastend, eet niet te veel vis en hou het MSC en als het kan dichtbij
- Vlees is veel milieubelastender dan kassen, als je geen vlees eet, is een keer een C-groente helemaal niet erg, als je dat helpt om geen vlees te eten
- Kaas is net zo milieubelastend als vlees, zie kaas niet als een vleesvervanger en probeer zo veel mogelijk vegetarisch maar met weinig kaas te eten
- Melkproducten zijn zeer milieubelastend en heb je helemaal niet nodig als je van de borst af bent, beperk het gebruik ervan
- Biologisch waar mogelijk, maar bovenstaande regels gaan vóór
Close Cooking Politique
Stem op een partij die voor energieneutrale kassen, tegen pesticiden, tegen invliegen is; pleit bij je volksvertegenwoordiger op een wet tegen bijna alle gekoelde producten in de supermarkten en dat er op álle versproducten een herkomstbenaming moet staan, ook bij de groentenboer, de visboer en de slager
zaterdag 8 september 2012
dinsdag 4 september 2012
Aardappelpuree met bieten
Lekker, bijvoorbeeld met köttbullar: aardappelpuree met bieten. Gewoon de biet(en) koken, ontvellen, in blokjes hakken en meestampen met de puree. Let wel op of je winterbieten of zomerbieten hebt. Zomerbieten krijg je meestal in een bosje, als ik deze website moet geloven, en hoeven maar twintig minuten. Het blad kun je gebruiken voor een salade. Winterbieten zijn een stuk groter en krijg je meestal zonder blad. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar. Zomerbieten heb ik eigenlijk nog nooit gezien. Winterbieten moeten anderhalf à twee uur. Vandaag lukte het me in anderhalf.
Labels:
aardappelen,
altijd,
bieten,
winter,
zomer
maandag 3 september 2012
Pasta Bord Leeg
We vielen van onze stoel, maar dochterlief en zoonlief schepten nog een keer op van deze heerlijke salade van pasta en makreel. Die was dan ook wel aangeboden met apart: de pasta met de rode pesto, de geroosterde pijnboompitten, de komkommer en de makreel. In vier bakjes dus. Zelf opscheppen. Tip van het consultatiebureau. Zoonlief vond het geweldig om in elk schelpje een pijnboompit te stoppen. Vika noemde het meteen 'een van haar lievelingspasta's'. Wat de andere is weten we even niet meer. Hoe dan ook: groot succes en dochterlief mocht deze nieuwe ontdekking daarom een naam geven.
zondag 2 september 2012
Gazpacho caliente
Tsja, dan zit je dus nog met een diepvriesbak gazpacho, maar geen hete dag meer in zicht. Dán maak je er warme gazpacho van. Lekker met croutons of met zeevruchten, tijgerkreeftjes of reuzengarnalen. Croutons zijn vanuit milieuoogpunt vanzelfsprekend het beste en die maak je natuurlijk lekker zelf met oud bruinbrood. Wij deden het vandaag met tijgergarnalen. Het enige wat je doet is de soep opwarmen en op smaak brengen met een theelepel komijn en een plukje saffraan. Tijdje laten pruttelen om de saffraan goed te laten opnemen. Op het laatste moment de zeevruchten erbij, als je die wilt. Croutons serveren op tafel.
zaterdag 25 augustus 2012
Daube d'aubergines
Aubergine is een rare fluim. Hartje winter is hij het milieuvriendelijkst, als hij het Spanje komt. Van maart tot oktober een middenmoter, uit Nederlandse kassen. Ik vind hem (maar harde wetenschap is het niet) in de nazomer het lekkerst. Ik vind overigens nog steeds: als je geen vlees eet, is de milieuvriendelijkheid van je groente eigenlijk bijzaak. Hoe dan ook: deze daube d'aubergines van Onno Kleyn, is heerlijk om je zondagavondbrood in dopen. Volg het recept zonder vreze; vier ansjovisjes lijkt veel, maar ik hield me in en proefde er niets van. Zo er eerder nog zes van maken. Zes knoflooktenen kan wél wat minder, was met vier heel tevreden. Lekker met geroosterde reepjes Oosters platbrood en olijfolie. Pamela smeerde er humus op, ik nam boter. Een klontje boter laten smelten in de daube op je bord is sowieso wel lekker; haalt het zijdezachte van de aubergines naar voren. Lekker eten, hoewel even omschakelen voor de nog niet diehard vegetariër.
Courgette-tagliatelle met garnalen en bieslookolie
Dat ziet er mooi uit, zeg! Courgette-tagliatelle met garnalen en bieslookolie. Als ik het goed zie ook snel op tafel, fijn voor woensdag. En laat ik nou alle ingrediënten in huis hebben en een courgette voor mijn verjaardag gekregen hebben! In de praktijk bleek het recept wat vlak. Ik marineerde de ontdooiende garnalen met knoflookolie. Van de bieslook proefde ik niet veel, waarschijnlijk gebruikte ik te weinig. Met zeezout wisten we er nog iets levendigs van te maken. De tagliatelle overheerst. Ik maakte te veel, maar dan nog. Liever spaghetti of een andere wat subtieler pasta?
zondag 19 augustus 2012
Karamel-ijs
Ja, ja ja: caramel-ijs. Spannend, Vika's favoriet! Prima recept dit, wel een beetje water bij de suiker doen, dan is het snel een papje. Ik heb mijn kip-thermometer gebruikt om te meten of ik in de buurt van de 154 graden kwam. Dat werkte op de lachspieren in eerste instantie, maar echt precies toen het alarm afging begon de kokende suiker amber te kleuren. Bijzonder! En daarna kreeg ik het tot blijdschap van de afwasser ook met enig geduld nog opgelost in de slagroom. Het staat nu in de vriezer. Benieuwd!
36 graden? Gazpacho natuurlijk!
Voor het eerst sinds 2009 weer eens gazpacho gemaakt volgens recept van Sarah Raven. Erg close cooking (alles uit Nederland) én vegetarisch én veganistisch, zei het met kasgroenten maar ik heb daar hoogzomer en als het ook nog eens vleesloos is minder moeite mee. Mijn eigen aanpassing is dat ik de gehalveerde tomaten en paprika's in kwarten samen met de knoflook rooster, net als bij plaatsoep. Lekkerrr...
Spaghetti + spinazie + spekjes
Kan niet simpeler. Het resultaat: lekker makkelijk, voor zo'n saus aangenaam licht (hou je aan de 100 gram kaas op 250 gram pasta) en subtiel. Vuur onder de spekjes uit en zure room erdoor roeren is genoeg, daarna alles in één keer door de pasta. Spinazie roerbakken in de olijfolie en met zeezout. Op de pasta. Lekker.
maandag 13 augustus 2012
IJs: citroen cheesecake met kletsmajoors
Eerste Hollandse ijs: citroen cheesecake met kletsmajoors. Ik beperkte wel, op basis van het vorige ijs, het aantal eierdooiers met één. Drie in dit geval. Ook gebruikte ik iets meer melk (125 ml). Ik denk dat 300 gram roomkaas erg veel is, ik denk dat twee pakjes subtieler is. Voor de volgende keer... Ondertussen: zo goed als goddelijk.
woensdag 8 augustus 2012
IJs maken!
Ik kreeg een ijsmachine voor mijn verjaardag. Daar ga ik me de komende tijd eens lekker mee uitleven. Bijvoorbeeld aan de hand van dit inspirerende verzamelingetje ijsrecepten. Het vanille-ijs op deze foto werd aangevuld met verkruimelde chocolate chip cookies en gedroogde aardbeien. Lekker. Het vanille-ijs was wel wat machtig, te veel eigeel en dat proef je ook. Wordt het meer vla dan ijs.
zondag 5 augustus 2012
Émincé de veau à la Dijonnaise
Ons culinaire reisje naar de Bourgogne werd een luierreisje en de enige keer dat ik me te buiten gegaan (behalve de kip) was met dit klassieke recept uit mijn studententijd. Heerlijk, hoewel wat zwaar, zoals veel eten hier. Ik maakte er gefrituurde aardappelblokjes bij en broccoli, die het goed doet met de romige mosterdsaus. In De Bourgondische keuken van Erik en Caroline Ruigrok (met hilarisch voorwoord) staan nog veel meer mooie recepten. Ga daar thuis maar weer eens mee aan de slag. In witte wijn gemarineerde paddenstoelen bijvoorbeeld.
dinsdag 31 juli 2012
Vakantiekip
Vandaag leef ik me uit op dit eenvoudige recept voor gebraden kip met citroen en dit ingewikkelder recept van Jamie Oliver ga ik thuis eens proberen. Geen aardappelen bij de hand en plannen met rijst zoals moeder het maakte.
maandag 23 juli 2012
Kabeljauwpakketjes met rijstsalade
Maak ik al een jaar of drie maar sloeg ik nooit hier op. Dit zomervisrecept met kabeljauw en lauwe of koude rijstsalade is heerlijk op warme dagen.
maandag 16 juli 2012
Zeekraal met zalm
Eenvoudig: zeekraal met zalm. En de eerste groente waar mijn dochter nog voor een tweede keer van opschept. Dat dit een idioot magnetronrecept is zag ik pas toen aan de slag ging. Ik wist niet eens dat zulke recepten bestonden, heb er althans nog nooit een van dichtbij gezien. Nu ja. Fruit de sjalot en de knoflook in boter. Zachtjes, niet bruin laten worden. Plens witte wijn erbij. Laten pruttelen tot je een millimeter of twee over hebt. Dille en zalm in reepjes erdoor roeren en op laagste vuur gaar laten worden. Als er wit uit komt ben je al te ver. Twee minuten is vaak al zat. Crème fraiche erdoor en op laten warmen. Tagliatelle er doorheen scheppen. Vier minuten gestoomde zeekraal er bovenop. Smullen maar. Door de ingekookte witte wijn een subtiele, complexe smaak.
* van de subtiliteit gaat veel verloren als je de zalm te lang laat opwarmen. Paar minuten te veel en de zalm wordt al droog. Ook de zeekraal moet kort worden gestoomd.
* van de subtiliteit gaat veel verloren als je de zalm te lang laat opwarmen. Paar minuten te veel en de zalm wordt al droog. Ook de zeekraal moet kort worden gestoomd.
maandag 9 juli 2012
Risotto met zeekraal
Vandaag eindelijk déze geprobeerd. Ik had geen citroen en gebruikte een limoen. Vond 'm wat stevig van smaak en Pamela vond 'm wat zuur. Hij mag hoe dan ook de volgende keer subtieler. Ik weet nog niet hoe, heb me netjes aan het recept gehouden. Andere maar eens bekijken, zoals deze van Sergio Herman. Van de zeekraal proef je niet veel meer na vijf minuten pruttelen. Maar dochterlief groentenhater te zien zoeken naar nog meer groene stukjes, was een feestje. Verder heb ik een paar grote garnalen een dag gemarineerd in knoflookolie en snel gebakken en erop gelegd. Niet nodig, maar wel lekker.
Labels:
risotto,
vegetarisch,
zeekraal,
zomer
zaterdag 7 juli 2012
Bonnie cranachan
Ooo! Dat is lekker zeg. Slagroom met whiskey, Talisker dit keer. Voor het frambozenseizoen. En volgens Jamie Oliver, die dit recept in Delicious van juli 2012 zette, mag je in Schotland zelf je toetje creëren naar smaak. Linksbovenaan: de room met vanille en whiskey, daarnaast de geschaafde amandelen met honing, daaronder de ingekookte frambozen met rozemarijn en links het verse zomerfruit. Feest! Met het recept hier laten zien wacht ik nog even. Koop het nummer zelf maar. Een aanrader.
Linzenburgers
Fantastisch recept, gekregen van Andrea. Goede manier om regelmatig van je oud brood af te komen: gooi zes drooggeworden kontjes door de blender.
zondag 20 mei 2012
woensdag 25 april 2012
Pittige paksoi met makreel, mie en gemberrelish
Het hele jaar door A of B: paksoi. Met biologische gember, MSC gerookte makreelfilets en bosui (ook het hele jaar A of B) ben je lekker bezig en ook nog gezond. Paksoi Delicious mei 2012, Relish Delicious November 2011. NB: één theelepel zeezout is echt genoeg en hou je in met de olie bij de relish, de bodem van de kleine pan is al te veel. Eetlepel?
dinsdag 24 april 2012
Groentensamosa met rijst en mangochutney
Mooi recept. Vegetarisch. Hele jaar door te maken. En erg lekker. Met verse erwten - als je die überhaupt kunt vinden - alleen in de zomer, anders gewoon uit een potje. Het is eigenlijk zonde want ze gaan in de prut. Recept, zie onder, staat in Delicious april 2012 en is, jawel, van Bill Granger.
Labels:
altijd,
erwten,
vegetarisch,
zoete aardappel
maandag 9 april 2012
maandag 26 maart 2012
Kabeljauw met zoetzure tomatensaus
Dinsdag eens proberen: kabeljauw met zoetzure tomatensaus. Een keer wat anders. Weet nog niet of met rijst of met tomaten.
maandag 19 maart 2012
Pastinaaksoep met mosterd
Probeer eens deze of deze pastinaaksoep met mosterd en stukjes worst en/of zelfgebakken croutons. Ik probeerde de tweede. Lekker, maar met zes stevige lepels mosterd wel erg scherp en van de pastinaak proefden we niets meer. Wel voor een nieuwe poging vatbaar maar: minderen! Twijfel nog over de roux van het eerste recept. Liaison spreekt me meer aan; zou ik 'm dan net zo zijdezacht krijgen als deze knolselderijsoep?
woensdag 29 februari 2012
Pasta met zalm, tomaatjes en courgette
Kan ook zonder tomaatjes, die het grootste deel van het jaar belastend zijn voor het milieu, maar courgette is vaak uit Spanje toch A, volgens Milieu Centraal. Een makkelijke, snelle manier voor doordeweeks is deze pasta met zalm, tomaatjes en courgette. Snijd de courgette als een potlood, dus met het mes van je af, en je krijgt heerlijke stevige schilfers in plaats van de gebruikelijke snotjes.
zondag 19 februari 2012
Romige garnalensoep met visreepjes en pastinaak
Oooohhhh.... dát was lekker. Een klassieke romige garnalensoep uit Verse vis van Rick Stein. Maar dan in plaats van een wortel anderhalve pastinaak er in. Ook voegde ik er in reepjes gesneden tongetjes met boter en peterselie (à la meunière) die Pamela gisteren maakte, uit hetzelfde boek, aan toe. Wat lekker zeg. Ik heb geloof ik iets uitgevonden.
dinsdag 14 februari 2012
Kipfilet met mango, lauwwarme koolsalade met appel
Ja, wat moet je met de andere helft van die witte kool, die je nooit in één keer nuttigt? Een lauwwarme koolsalade met appel maken! Ik verving de hazelnoten met geroosterde pijnboompitten en liet de ham weg. Het was heerlijk. We aten het met gebakken stukjes kipfilet (zout, peper, piment) met een gesnipperd en gesmoord uitje, craime fraiche en mango uit blik. En schelpjespasta. Ook lekker. Maar het kan ook heel goed met een slavinkje of hamburger, gebakken aardappeltjes of rijst. Een alleskunner dus.
Labels:
aardappelen,
appelen,
mango,
pasta,
rijst,
winter,
witte kool
donderdag 2 februari 2012
Pizza alle acciughe
Al vaker over opgeschept maar dit is dus echt de lekkerste pizza die ik ken. En een plaatje, zeg nou zelf. Bedek het deeg met een rondje tomatensaus, laat het midden 'bloot'. Verdeel de ansjovis als zonnestralen half over de tomatensaus, half over het bloot. Bedek het midden tot de tomaat met plakken buffelmozarella. Dat komt dus rechtstreeks op het deeg. 7 minuten in een oven, 250 graden. Rucola erop, is het hele jaar uit Italië milieuvriendelijk te krijgen.
woensdag 1 februari 2012
Kötbullar met bietjesstamppot
Ook zo'n hekel aan de IKEA, maar niet om hun balletjes met bruine saus? Lekker met bietjesstamppot. Maak aardappelpuree zoals je het lekker vindt, stamp er bietenschijfjes uit door een pot of kook zelf een verse biet. Makkelijk zat. Kan natuurlijk het hele jaar wegens bieten uit pot, maar wie hier in de zomer zin in heeft...
Pizza al tonno con onione
Lekkerrrr... Laagje tomatensaus, inhoud van een blikje MSC-tonijn, eventueel kappertjes, en van te voren een half uur gestoofde uiringen en wat geraspte oude kaas of parmezaan. Hmm!
maandag 30 januari 2012
Superwintersoep
Maakte twee weken geleden een erg slappe pompoensoep, misschien omdat het pompoentje te klein was, of ik met de slagroom overdreef. Ik bedacht: ik gooi er nog een pompoen bij, die ik in een grovere stand zeef. Maar ik besloot gisteren om er een winterpeen en een pastinaak aan toe te voegen die ik nog overhad van de thuesday roast. En gember. Het was te veel gember, maar die heb ik afgeblust met aardig wat yoghurt. Het resultaat: een hele lekkere, pittige wintersoep. Knoflook en koriander maakten het af. Recept? Komt eigenlijk neer op fruiten van de in brokken gesneden groenten en bouillon erbij, maar je kunt voor meer details uitgaan van het recept van Jamie Oliver in Kookrevolutie.
zondag 15 januari 2012
Gepocheerde kabeljauw met sjalot-bietjessaus
Vandaag maak ik kabeljauw met sjalot-bietjessaus. Ik heb niet gebakken maar gepocheerd. Leuk hoor die kookvideo's. Het klinkt niet lekker en het ziet er avant-gardistisch uit, dat roze met het oranje van de gestoomde worteltjes. Maar het smaakt heerlijk. Ik ga dit jaar wat meer rommelen met vis. Mijn kookboek van Rick Stein nog nauwelijks gebruikt. Bakken is meestal niet lekker, dat moet je heel goed kunnen en ik kan dat niet of heb niet de goede spullen. Het is ook heel vet. Pocheren vind ik, ontdekte ik laatst in een restaurant, echt heel lekker. Ik deed het al eerder in een court-bouillon met zalm, maar nu pocheer ik in melk met zwarte peperkorrels, een gesneden sjalot en een laurierblaadje. Leg de kabeljouwhaasjes (of filet) er vier minuten in en houd het net tegen de kook aan. De sjalotringetjes zijn wel lekker om dit verder erg zachte gerecht wat te verlevendigen. De garnaaltjes zijn ook een extra attractie die niet mag ontbreken.
vrijdag 13 januari 2012
Spaghetti Limone
Een favoriet bij ons thuis: spaghetti met worstjes en citroensaus. Afhankelijk van de groente geschikt voor alle seizoenen, maar bij voorkeur in de zomer want lekker met broccoli of een frisse tomatensalade.
woensdag 11 januari 2012
Viscurry met gember en koriander en oosterse koolsalade
Mijn idee voor woensdag: viscurry. Met als bijgerecht kool. Door te variëren met Chinese, witte of spitskool geschikt voor elk seizoen maar prettig voor de afwisseling in de winter. De currypasta in dit recept, die je zelf maakt, is wat aan de weinige kant. Ik halveerde omdat ik voor twee personen maakte. De keukenmachine wist met dat kwakkie geen raad. Verdubbelen? Verder lekker, rijk en subtiel gerecht.
dinsdag 10 januari 2012
Kip met lof en mosterd
Dinsdag maak ik, naar recept van Onno Kleyn, kip met lof en mosterd. Een echt winterrecept. Het kan iets eenvoudiger dan beschreven, gewoon met 1 dl water en een bouillonblokje. Ik deed het met een half blokje kippenbouillon en één blokje paddenstoelenbouillon. Zeker niet méér nodig. Stronkje extra witlof (vier stronkjes) geen overbodige luxe, er blijft weinig van over. Denk ook aan het water dat nog uit de witlof komt: 1 dl is écht genoeg, anders blijf je inkoken. Maar: ontzettend lekker. Met geroosterde aardappelkwartjes erbij.
donderdag 5 januari 2012
Kip tandoori met gele rijst
Een blijvertje, naast de regelmatig terugkerende nassi. Vroeger ook zo'n fan van de Knorr-doos kip tandoori maar wil je het liever 'zelf' maken. Koop een pot tandoori-pasta bij de toko. Maak jezelf vervolgens niet wijs dat daar geen rotzooi in zit, want dat zit er natuurlijk wel in. In Azië zijn ze dol op e-nummers, of ze denken dat wij dat zijn. De winst zit in de gele rijst die je nu zelf maakt, met kurkuma, gember en citroen. Kip dag van te voren marineren met een lepel pasta die je eerst wat verdunt met olie. De volgende dag bakken en op het einde wat craime fraiche erbij. Naanbrood uit een pakje. Komkommer als groente met een sausje van wat yoghurt met koriander, zout, peper en een scheutje citroensap. Rijstrecept vind je in Jamie Olivers Kookrevolutie. Tandoorirecept is geïnspireerd op zijn recept voor snelle zalm tikka.
dinsdag 3 januari 2012
Geroosterde aardappel, pastinaak en peen
Veel plezier nog steeds van Jamie Oliver's Kookrevolutie. Het is vreselijk vertaald (gebraden aardappelen!) maar de recepten en vooral de tips zijn fantastisch. Nog niet eerder lukten de gebraden aardappelen, pastinaak en wortel zo goed. Vaker eten. Met biologische koteletjes dit keer.
Labels:
aardappelen,
pastinaak,
winter,
wortel
maandag 2 januari 2012
Spaghetti con le sarde
Venkel. In Nederland een zomergroente, die je kunt eten van juni tot en met oktober. De rest van het jaar kun je hem echter gerust uit Italië eten (A) en ook uit Spanje (B, tot april), waar ze in mijn winkels meestal vandaan komen. Lekker met bijvoorbeeld sardines, zoals in het heerlijke recept Spaghetti con le sarde van Trattoria Piccolo Napoli in Palermo. Maar ik heb het natuurlijk gewoon uit Visrecepten van Italiaanse Osteria's. Een aanrader. De combinatie van zoute ansjovis en zoete venkel en rozijnen is heerlijk. Ik hoop het recept snel te kunnen scannen hier. Ik gebruikte twee blikjes sardienen, het was genoeg voor drie personen. Jammer dat vis niet zo graag bewaart.
Abonneren op:
Posts (Atom)