woensdag 22 juli 2009

Close Cook drinkt uit kraan

Op mijn werk vandaag een beetje een oenige discussie over welk water het lekkerst is: dat uit onze oude 'cooler' of dat uit het onlangs aangeschafte apparaat dat het kraanwater koelt en filtert. Als je het verschil al proeft, dan nog is er natuurlijk maar één intelligente keuze. En als je dat koud wilt hebben, dan zet je het even in de koelkast. Maar dat we gestopt zijn met die plastic tonnen uit de 'cooler' is al een hele vooruitgang. Nestlé kwam dat naar ons toe brengen uit Étalle in België. Da's al minstens 351 kilometer heen en 351 kilometer terug, als we het zelf zouden gaan halen.

Chique duinwatertje
Wij hebben in Leiden een chique duinwatertje uit het Wassenaarse Meijendel. Of een kakwatertje, jij mag het zeggen. De site van het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland, dat sinds 1 juli om onbegrijpelijke redenen Dunea heet vertelt met smaak hoe Maaswater (dat is het enige onaantrekkelijke aan het verhaal) via een langzaam filterproces in de duinen verandert in ons heerlijke kraanwater. Een chefkok zou het nauwelijks aantrekkelijker kunnen vertellen. Hoe dan ook legt dit water hemelsbreed nog geen 20 kilometer af. Kortom: de Close Cook drinkt, natuurlijk, uit de kraan.

Nog niet overtuigd?
NRC.next heeft vandaag een verhelderend artikel over kraanwater, waar niets mis mee is. Het artikel staat helaas niet op hun site. Maar de inhoud laat zich raden: gebotteld water komt vaak van ver, zit in zeer milieuonvriendelijke pet-flesjes die vervolgens ook nog eens in de berm worden geflikkerd. Als je dan ook nog leest dat, volgens dit artikel, 40% van de flessen met gefilterd leidingwater zijn gevuld, weet je genoeg. Water met een dure, onnodige omweg.

Aanvulling: water met een omweg?
Nader onderzoek van de kleine lettertjes leverde de volgende teleurstelling op. Het water van Dunea wordt bij Brakel uit de Maas getapt, in Bergambacht voorgezuiverd en pas daarna in Meijendel twee maanden lang definitief gefilterd in duinzand. Totale reis, over de weg: 137 kilometer. Is overigens nog altijd korter dan 'bronwater'.


Grotere kaart weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten