woensdag 26 augustus 2009

Op kaasjacht

Het boekje Echte kaas, De lekkerste ambachtelijke kazen uit Nederland van Eric van Veluwen, dat op een nu nog dikke stapel voor geen geld bij de Slegte is te bestellen, bracht mij tot de wens om een echt Nederlands kaasplankje te kunnen presenteren. Dat is met behulp van biologische kaasboer Willem die woensdag tegenover de V&D staat, aardig gelukt.

Een Close Kaasplankje
Hier mijn eerste Close Kaasplankje. Van links naar rechts: Lady Blue, blauwe geitenkaas uit het Drentse Nooitgedacht, een Bastiaansen Blauw uit Brabant, een roodkorst van Landana en een Machedoux uit Groningen. De Landana kocht ik overigens bij 't Geertje. Let op: hier is praktisch alleen maar gewerkt met rauwe melk. De Lady Blue is echt een ontdekking. Enorm pittig. Dreigt wel weg te lopen als je 'm niet snel opeet.

Het is wel bijna altijd Geit of Gouda
We hebben ons met deze kaasjes zeker niet verveeld, ondanks het feit dat je in Nederland als je iets anders wilt dan Gouda bijna altijd met geitenkaas wordt geconfronteerd. Wat overigens aan de smaakvariatie niet echt te merken is. Je kunt voor deze kazen helaas niet bij je vertrouwde kaasboertje op de markt terecht, die verkoopt je liever iets uit Frankrijk. Bovengenoemd boekje bleek trouwens extra leuk toen maar liefst vier kazen echt uit de buurt bleken te komen: Leidse, natuurlijk, maar ook de prachtige weide- en oplegkazen uit Gouda. We kunnen hier nog wel even mee voort!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten