zondag 20 juni 2010

Het makkelijke seizoen

Sorry voor de stilte. Ik kook echt nog regelmatig close, maar het bijhouden van het blog komt er even niet van. Dat komt ook doordat ik het jaar rond ben en hier en daar in herhaling val, dus recepten van vorig jaar maak. Deze blog begint waarde te krijgen - voor mij althans - als receptenboek. Je kunt vanaf deze maand los met bosui, bloemkool, broccoli, chinese kool, ijsbergsla, postelein, rettich, rode biet, spitskool, tuinboon en venkel. Op toetjes- en taartenfront zijn eindelijk de aardbei, de blauwe bes, de braam, de framboos, de kers en de kruisbes terug. Wat ik zeg: het makkelijke seizoen.

Groente
Aardappel
Andijvie
Asperges groen (zeggen ze, maar in de winkel nog Italiaans)
Asperges wit
Bloemkool (nieuw)
Bosui (nieuw)
Broccoli (nieuw)
Chinese kool (nieuw)
IJsbergsla (nieuw)
Komkommer
Lamsoren
Paksoi
Peultjes
Prei (als niet Nederland, Belgische of Duitse nemen)
Postelein (nieuw)
Raapjes
Rabarber
Radiccio
Radijs
Rettich (nieuw)
Rode biet (nieuw)
Rode kool
Rucola
Sjalot
Sla
Snijselderij (nieuw)
Sperzieboon
Spinazie
Spitskool (nieuw)
Tuinboon (nieuw)
Ui
Venkel (nieuw, half juni!)
Witlof
Witte kool
Winterpeen

Fruit en noten
Aardbeien (nieuw)
Appel
Blauwe bes (nieuw)
Bramen (nieuw)
Frambozen (nieuw)
Kersen (nieuw)
Kruisbes (nieuw, half juni)

Instinkers
Bleekselderij staat op veel lenterecepten maar is een zomergroente en zelfs juni is te vroeg. Courgette ligt te lonken maar moet eveneens nog een maand wachten. Sperzieboon kan voor het eerst weer (B), maar is pas honderd procent verantwoord in de hoogzomer. Ook die snijboon is nog lang niet aan de beurt. Bos- en waspeen: nee, nee, nee! (Hoewel als je echt niet kunt wachten: Franse en Duitse zijn oke.)

Groentetassen
Die van www.kievitamines.nl bevatten op dit moment aan ‘foute’ groenten: waspeen en courgette. Twijfelgevallen: ik eet ze zelf ook, mits uit de juiste landen (zie boven). Ik weet niet waar Kievitamines ze vandaan heeft en er zijn altijd seizoensverschillen: de rabarber was bijvoorbeeld laat dit jaar. Misschien zijn de peentjes vroeg.

Met mate en compenseren
Paprica's, tomaten, aubergines: ze horen bij de zomer en sommige mensen vinden het zelfs typisch Nederlandse keukengroenten. Dat komt doordat de Mediterrane keuken hier zo populair is en ze, met veel succes, in typisch Nederlandse kassen worden gekweekt. Milieucentraal rekende uit dat tomaten, aubergines en paprica's uit die landen hierheen gebracht milieuvriendelijker zijn dan hun broertjes en zusjes uit Westlandse kassen. Aan de andere kant heb je op dit moment geen keus en kun je ook redeneren: 's zomers staan de verwarmingen van die kassen zo goed als uit. Ik probeer zomergroenten zoals deze zo veel mogelijk in vegetarische gerechten te verwerken, ter compensatie. Wat je tijdens het inkopen van groente ook verkeerd doet, vlees eten is altijd erger. Probeer sowieso twee keer per week vegetarisch te eten!

Niet uit Nederland, toch oké
Abrikoos (bij voorkeur Franse, geen Zuid-Afrikaanse)
Ananas
Artisjokken (Franse, Spaanse)
Aubergine (Spaanse)
Avocado (Spaanse)
Banaan
Citroen
Dadels
Druif
Gember (Brazilië)
Granaatappel (niet uit Iran)
Grapefruit (niet uit China of Argentinië)
Kaki
Kokosnoot
Limoen
Mandarijn (Spaanse, laatste maand)
Mango
Meloen (nooit Nederlandse)
Nectarine (Spaanse)
Perzik (hele jaar B)
Sinaasappel (Marokkaanse of Spaanse)

Nog niet in het seizoen, toch oké
Bospeen (Frans, Duits)
Courgette (Spaanse)
Waspeen (Frans, Duits)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten