zondag 31 januari 2010

Wat eten we (niet) in februari

Groente
Aardappel
Aardpeer
Boerenkool
Chinese kool (laatste maand!)
Knolselderij
Koolraap
Pastinaak
Pompoen
Prei
Rode biet
Rode kool
Rode ui
Savooiekool
Schorseneren
Sjalot
Spitskool
Spruitjes
Ui
Witlof
Witte kool
Winterpeen

Fruit en noten
Appel
Peer (hand)
Peer (stoof)

Instinkers
Andijvie is een zomergroente, hoe winters de stamppot ook lijkt.
Rabarber is een voorjaarsgroente.
Radijs is een voorjaarsgroente.
Rettich is een zomergroente.
Selderij is een zomer- en najaarsgroente.
Koolraap niet met koolrabi verwarren, koolraap is geel en winter, koolrabi is wit en zomer.

Groentetassen
Die van www.kievitamines.nl bevatten op dit moment probleemgroente paprika en sperzieboontjes. Hoe eko ook, een kas blijft een kas en invliegen blijft invliegen.

Liever niet
Geen verse tomaten uit Nederland, hoewel volop verkrijgbaar. Omdat je natuurlijk graag pasta eet, kies je voor puree of stukjes uit blik met ‘from Italy / Spain’ erop. De tomaten groeien daar gewoon op de lauwe grond en volgens www.milieucentraal.nl leveren ze ondanks het vervoer een geringe milieubelasting. Verder eet je natuurlijk liever geen zomersalades met komkommer, paprika en sla. Sla is te vervangen met het blad van winterse groenten zoals bietenblad. Nee, ik vind dat ook niet lekker klinken. Sla uit Italië heeft volgens milieucentraal.nl een lage belasting.

Rationeel
De sla van Albert Heijn komt in de winter uit Noord-Italië en dat is volgens milieucentraal.nl niet erg belastend. Rucola uit Italië heeft zelfs de allerlaagste A-belasting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten