vrijdag 6 november 2009

Crisis voorbij, dacht ik...

... maar nee. Ik vond het wel slim gevonden van mezelf: 's zomers hoeven die kassen helemaal niet verwarmd dus als je nu in het goede seizoen tomaten, paprica's, aubergines en komkommers eet, dan is er niets aan de hand. Fout. Ook hier hebben ze bij milieucentraal.nl over nagedacht.

Voor veel kasproducten (met name vruchtgroenten) geldt dat zij 's zomers in dezelfde klimaatklasse vallen als in andere seizoenen. Dit lijkt vreemd, omdat in de zomer niet of weinig hoeft te worden gestookt. De verklaring hiervoor is dat deze kasproducten jaarrond worden geteeld en er gedurende meerdere seizoenen van dezelfde plant wordt geoogst. De milieudruk van de teelt moet dan ook over de gehele oogstperiode worden verdeeld. Voor het bepalen van de klimaatklasse van een in de zomer geoogst product, moet daarom ook het energiegebruik van dezelfde plant in andere seizoenen worden meegenomen.

Nare lui. Maar ik ben er nog niet uit. Ik heb sterk de indruk dat deze kalender alleen maar rekening houdt met CO2. Maar in Spanje is meer aan de hand. Hoe zit het met pesticiden? En waterverbruik? En trouwens, die pesticiden moeten ook weer gemaakt worden uit olie en naar Spanje vervoerd. Kortom. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Maar het blijft nog even crisis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten