zondag 22 november 2009

Bloedsoep: bietjes met sherry

Tijdje tegenaan gehikt omdat vrouwlief elke keer zo moeilijk begon te kijken, maar vanavond eten we bietensoep. Dat is griezelig rood. Na het in stukken hakken van de knolselderij (één plak van twee centimeter nemen), de winterwortel en de drie geschilde bietjes kun je gerust je huisgenoten de stuipen op het lijf jagen met een krankzinnige blik en bebloede horrorhanden. Daarna roerbak je de brokken met een gesnipperd rood uitje en mikt het resultaat na een minuut of vijf in anderhalve liter bouillon. Half uur tot een uur koken. Dan nog steeds moeilijk door de passeerzeef te krijgen dus misschien is elektrisch pureren, waar ik een hekel aan heb, toch noodzakelijk. Op smaak brengen met citroensap, versgemalen peper en een scheutje sherry. Garneren met spekjes en een klodder craime fraiche of volle biologische yoghurt met dille en bieslook. De klodder en de spekjes zorgen voor afwisseling in de anders wel erg grondige smaak, de sherry voor een subtiele ondertoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten