maandag 1 maart 2010

Maart: nog één maand genieten / afzien

In maart nemen we afscheid van de aardpeer, de knolselderij, de koolraap, de pastinaak, de pompoen, de savooiekool, de schorseneren en het spruitje. En goed, wie Belgische kan vinden: nog één keer witlof. In april komen zoetjesaan de lentegroenten er aan. Nog even genieten dus. Of afzien natuurlijk. Het is hoe dan ook de karigste maand van het jaar, waarin we voorraden opmaken of kassen. Laat je dus niet voor de gek houden door die o zo milieuvriendelijke groentetassen. Daar zitten een hoop energieslurpende kasgroenten in nu.

Groente
Aardappel
Aardpeer (laatste maand)
Boerenkool (laatste maand)
Knolselderij (laatste maand)
Koolraap (laatste maand)
Pastinaak (laatste maand)
Pompoen (laatste maand)
Prei
Rode biet
Rode kool
Savooiekool (laatste maand)
Schorseneren (laatste maand)
Sjalot
Spitskool
Spruitjes (laatste maand)
Ui
Witlof (alleen België, laatste maand)
Witte kool
Winterpeen

Fruit en noten
Appel
Peer (hand)

Instinkers
Er ligt vast Nederlandse spinazie te lonken maar we moeten nog wachten tot mei. Veldsla moeten we tot april laten liggen. Ook de volop verkrijgbare Nederlandse andijvie, radijs, selderij, was- en bospeen zijn zeker geen maartgroenten. Van Chinese kool en rode ui hebben we afscheid genomen, maar wat je nu nog in de winkel ziet liggen zal wel laatste voorraad zijn.

Groentetassen
Die van www.kievitamines.nl bevatten op dit moment cherrietomaatjes, broccoli en bleekselerij en kastanjechampignons. Misschien milieuvriendelijk geteeld, maar niet energievriendelijk want in kassen. Het gaat om een derde van de groentetas die helemaal niet zo milieuvriendelijk is als gesuggereerd. En dat is best veel.

Liever niet
Geen verse tomaten uit Nederland, hoewel volop verkrijgbaar. Omdat je natuurlijk graag pasta eet, kies je voor puree of stukjes uit blik met ‘from Italy / Spain’ erop. De tomaten groeien daar gewoon op de ‘koude’ grond en volgens www.milieucentraal.nl leveren ze ondanks het vervoer een geringe milieubelasting. Nadeel: buitentomaten moeten vaker bespoten en ze houden zich in Spanje en Italië niet altijd aan de regels. Alternatief: zo min mogelijk eten en afwisselen en/of kiezen voor in het seizoen uit Nederland. Verder eet je natuurlijk nog even geen zomersalades met komkommer, paprika en sla. Sla uit Italië heeft volgens milieucentraal.nl een lage belasting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten