dinsdag 16 februari 2010

Laatste kans voor Chinese kool!

Na deze maand is het even afgelopen met Chinese kool. Jammer, want het is zo'n toegankelijke, frisse jongen. Nog maar even gauw een stamppot dan! Je ziet Chinese koolstamppot vaak met kerrie en lekker. Een leuke variant is met Goudse kaas en stukjes manadarijn. Deze heb ik enigszins bewerkt. Chinese kool even roerbakken met de kerrie, in plaats van rauw in de stamppot. Ik heb de uitjes weggelaten om hem lekker zacht te maken. Taugé eruit want komt uit Zuid-Afrika, ananas eruit omdat we er niet van houden. Mandarijn heeft een lage milieubelasting en is niet voor niets ons nationale winterfruit. Lekker met een gegrild worstje.

Afstandistieken
Aardappelen: Nederland
Chinese kool: Nederland
Kerrie: van verre, nvt
Goudse kaas: Nederland
Mandarijnen: Spanje
Scharrelworst: Nederland / Duitsland

5 opmerkingen:

  1. Het is echt onzin dat taugé uit Z-Afrika komt.
    Taugé is een gezonde groente, die in Nederland wordt geproduceerd op een zeer milieu bewuste manier, zonder gebruik van bestrijdingsmiddlen of kunstmest. Het hele jaar verkrijgbaar en LEKKERRRRR!
    Dat zou je toch als redacteur moeten checken voor dat je zoiets schrijft.

    Vriendelijke groeten,
    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk heb ik dat gechecked, Jan: "Taugé zijn ontkiemde katjang-idjoeboontjes, die uit Zuid-Afrika en Azië worden aangevoerd. In ons land worden de boontjes tot ontkieming gebracht en wordt de taugé geoogst."

    http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-herkomst/voedingsmiddelen/groenten-van-a-z/taug%C3%A9.aspx

    Uiteraard sta ik open voor andere bronnen en inzichten (ik weet bijvoorbeeld niet of de boontjes met vliegtuig of veel vriendelijkere boot worden aangevoerd). Nu jij weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Pjotr,

    Je hebt gelijk dat de boontjes worden geimporteerd uit die landen. Dit gebeurd in alle gevallen per containerschip.
    Toch wordt de taugé in Nederland gekweekt.
    (zo hebben we allebei een beetje gelijk)

    Dit is echter geen reden om tauge weg te laten uit je (zeer creatieve) recepten, zeker niet als je in aanmerking neemt dat:
    - Het gewas van de mungboon over het algemeen wordt geteeld zonder kunstmest of bestrijdings middelen.
    - De hoeveelheid boontjes, die wordt geimporteerd per container, qua gewicht slechts een zeer klein deel van het uiteindelijke product vormen (10%)
    - De tauge wordt gekweekt in Nederland zonder gebruik van meststoffen, bestrijdingsmiddelen of andere stoffen dan alleen water en boontjes.
    - Tauge kan bijna energie neutraal worden gekweekt, doordat er bij het kweken van de tauge warmte vrijkomt, die weer in het proces wordt gebruikt.

    Zeker in de wintermaanden geldt dat er weinig andere groenten aan tauge kunnen tippen als het gaat om de beschikbaarheid, prijs, milieu-vriendelijkheid en energie-vriendelijkheid.

    En dan vergeet ik bijna te zeggen dat tauge vol zit met vitaminen, enzymen, antioxidanten en andere waardevolle voedingsstoffen. Je wordt er niet dik van en het is met veel gerechten te combineren.

    Ik wil dus zeggen: je moet de tauge dus zeker niet weglaten uit je recepten.

    Groeten,
    Jan N.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Jan N.,

    Nu ben ik wel heel benieuwd wie jij bent en hoe je aan deze wijsheid komt. Ik zal op korte termijn mijn informatie op dit punt aanpassen!

    Groet,

    Pjotr

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tja Pjotr,

    Wat dacht je zelf... een taugekweker misschien?

    Wil je meer weten over taugé? Kijk dan ook eens op http://www.isga-sprouts.org , een beetje amerikaans, maar toch serieuze informatie.

    Veel succes met je blog. Ik blijf hem volgen.

    Jan Nieuwland

    BeantwoordenVerwijderen