donderdag 26 augustus 2010

Loethe Olthuis moet je hebben

Het viel me al een tijd op op dat Loethe Olthuis, kookrubriekschrijver voor de Volkskrant, bijna altijd met dezelfde groenten bezig is als ik. Dit in tegenstelling tot haar collega's die altijd juist net de verkeerde groenten op het verkeerde moment staan te bakken. Handig, dat je op de receptenzoeker ook kunt aangeven wie de auteur moet zijn. Dat maakt de seizoenskeuken wel zo leuk: dat je merkt dat er lijn in zit, en dat je de collega seizoenskok aan haar recepten herkent. Alleen jammer dat die van haar vaak net te lastig zijn voor een doordeweekse avond. Dat is zeker niet zo met de vegetarische barbecuetips die ze geeft op de website van Milieu Centraal. Alleen is de timing nu een keer niet goed.

woensdag 18 augustus 2010

CO2-neutrale komkommers?

Kijk, dit lost nu mijn grootste probleem op. CO2-neutrale kassen. Hoe ze het precies doen weet ik nog niet, maar dit zag ik op weg naar mijn werk en maakte me nieuwsgierig. Als ze dit nu eens rap met tomaten, aubergines en paprica's zouden gaan doen! Kunnen we op een groot deel van de vis en de durumtarwe na honderd procent Hollands gaan koken. Puur is een biologische supermarkt in Leiden en in Houten volgens een nieuw concept. Ze proberen het muffe karakter van de gemiddelde natuurvoedingswinkel weg te nemen. Dat lukt niet helemaal, maar Puur heeft wel een geweldige collectie seizoensgroenten en vertelt ook eerlijk waar het vandaan komt. Dat is niet gebruikelijk in de natuurvoedingswinkels die ik ken. Een belangrijke reden waarom ik doorgaans toch naar de supermarkt ga. De komkommerkas is van het bedrijf BiJo, werkt met warmtewisselaars en staat in Gravezande. De zomerwarmte wordt opgeslagen in het bodemwater voor de winter en de planten worden het hele jaar door nat gehouden met regenwater. Peter Jacobs van Puur: "De kas gebruikt in het geheel geen fossiele brandstoffen meer, is niet eens op het gas aangesloten!" Beste nieuws in jaren!

Pasta met sardines en venkel

Van mijn vader kreeg ik voor mijn verjaardag Visrecepten van Italiaanse Osteria: recepten uit de regionale keuken. Een prijzig boek, maar om van te watertanden. Ik maakte er als eerste Bucatini con le sarde uit. Bucatini is dikke, holle spaghetti. Je blancheert de venkel voor je 'm in stukjes snijdt een minuut of vijf in kokend water, wat zorgt voor een zachte smaak. Daarna is het een kwestie van sjalot fruiten, venkel fruiten, dragon, sardines en twee ansjovisjes erbij. Ter garnering pijnboompitten en rozijnen en je waant je in Sicilië.

Courgetterisotto

Als het einde van de witte wijn in zicht is, is het tijd voor risotto. Op onze Zeelandse boerderijcamping kregen we van de boerin een reuzachtige courgette. We barbecueden heel wat in olie met knoflook gemarineerde plakken weg, maar bleven nog met meer dan de helft zitten. Daar maak je dan soep van. Probeer ook eens risotto. Ik pik geen recepten, maar deze is heel makkelijk. Maak risotto zoals je risotto maakt, maar begin met het fruiten van een ui en met de kaasschaaf gemaakte plakjes courgette. Smullen maar. Ik het recept gekookt uit het boek Vers uit eigen tuin, dat je ook maar eens moet kopen!

Spaghetti met spinazie en ei

Iedereen kent natuurlijk wel het studentenrecept spinazie met boursin over de pasta. Naar keuze uit te breiden met spekjes en champignons. Deze vegetarische variant is subtieler en daardoor veel lekkerder. In de zomer met verse spinazie, in de winter uit de diepvries. Een van die, op de pasta en de knoflook na dan, honderd procent Hollandse gerechten waar dit weblog blij van wordt. Proberen maar! En niet te lang wachten, het spinazieseizoen is bijna voorbij. Zit je met spinazieoverschotten? Klik op 'spinazie' voor andere lekkere recepten.

Picknick op een wisselvallige dag

Bij picknick denken mensen altijd aan van die eindeloze zomerse dagen. Ik altijd aan het feit dat je voor een goede picknick wel even in de keuken staat. Daarom is een wisselvallige dag veel geschikter. Wacht er op eentje met 's middags regen en dan een opklaring, en geniet dan in het park dichtbij van geroosterde biologische scharrelkip met citroenen en een fijne rijstsalade. Ook de kruidenboter maak je natuurlijk even zelf, gehakte peterselie en geperste knoflook en een snufje zout met een vork door een klont roomboter te prakken. Het kiprecept heb ik uit de Viva. Maar ieder kiprecept naar keuze voldoet natuurlijk. Stokbrood en kruidenboter erbij, klaar.

De rijstsalade is wel de moeite van het opzoeken waard. Goed recept van Jamie Oliver, uit zijn boek de Kookrevolutie. Citroen is niet close, maar volgens Milieu Centraal het hele jaar door niet al te belastend voor het milieu (categorie B). De paprica komt uit een pot. De erwten zijn wél seizoensgroenten (maar helaas nauwelijks meer verkrijgbaar buiten de diepvries) en de verse kruiden natuurlijk helemaal.

zondag 15 augustus 2010

De balansbol

Chique noch fotogeniek: de spinaziebol. Wel gezond. En vegetarisch. En lekker. Ik maakte ze waarschijnlijk te groot, de plaatjes bij het Albert Heijn-recept zien er een stuk beter uit. Hoe dan ook een prima manier om de week mee te beginnen na een Bourgondisch weekeinde. De balansbol noem ik hem. Kan ook met rijst, maar is niet nodig, het geheel is voedzaam genoeg.

Close Cooking op vakantie

Dit jaar een heuse Close Cookingvakantie: we bleven in Nederland. En dus zagen we de peren hangen in het Rivierenland, de kersen van de bomen komen in Limburg en aten we zeekraal en mosselen in Zeeland. Voor die kersen hadden we overigens thuis kunnen blijven, deze krijgen we van onze buurvrouw. Wel wat lekkerder dan de pitten die de merels het hele zomerseizoen in onze tuin flikkeren.

Sardines met verse tomaten uit de oven

Ik ben er uit. Zolang er zich geen andere oplossing aandient eet ik 's zomers verse tomaten. Nu nog een harde grens stellen. Bedoelen we de meteorologische zomer (1 juni tot 31 augustus) of bedoelen we de astronomische zomer (21 juni tot de equinox, ongeveer 23 september)? Hoe dan ook, maak nog eens dit lekkere zomerse recept maar dan met verse tomaat. Erg lekker. Ik ga binnenkort met mijn oom mee die vindt dat ik maar onzin klets over tomaten. Hij werkt in het Westland in de kassen, dus hij kan het weten. Ik ben benieuwd.

maandag 9 augustus 2010

Wat eten we wel en wat niet in augustus?

Groente
Aardappel
Andijvie
Bleekselderij
Bloemkool (maar ik zie alleen Italiaanse)
Bospeen
Bosui
Broccoli
Chinese kool
Courgette
IJsbergsla
Komkommer
Koolrabi
Lamsoren
Maïs (nieuw)
Paksoi
Prei
Postelein
Raapjes
Radicchio
Rettich
Rode biet
Rode kool
Rucola
Selderij
Sjalot
Sla
Snijboon (nieuw)
Snijselderij
Sperzieboon
Spinazie (laatste maand)
Spitskool
Suikermaïs (nieuw)
Tuinboon (laatste maand)
Ui
Venkel
Waspeen
Witlof
Witte kool
Winterpeen
Zeekraal (laatste maand)

Fruit
Aardbeien
Appel
Blauwe bes
Bramen
Frambozen
Kersen (officieel niet meer, maar ze komen net van het veld dit jaar)
Kruisbes
Pruim (nieuw)
Rode bes (laatste maand)

Smaakmakers
Knoflook (nog nooit Nederlandse gezien overigens)

Instinkers
Radijs is er al weer uit, komt weer uit de kas.