vrijdag 2 april 2010

De frisheid is terug in april

Nieuw in april: lamsoor, raapjes, rabarber, radijs en veldsla. We kunnen weer salades gaan maken! En ik weet niet waarom, maar www.milieucentraal.nl heeft de komkommer uit de ban gedaan. Die is nu het hele jaar categorie (B) in plaats van (C). Dat wil niet zeggen dat we al die 'lentegerechten' kunnen gaan maken waar de bladen mee paraderen, maar het is iets.

Groente
Aardappel
Komkommer
Lamsoor
Prei
Raapjes
Raapstelen
Rabarber
Rode biet
Rode kool
Sjalot
Spitskool
Ui
Veldsla
Witlof
Witte kool
Winterpeen

Fruit en noten
Appel

Instinkers
Sommige bladen doen graag alsof asperges helemaal bij de lente horen. Pas in mei komen die echter seizoensvriendelijk uit Nederland. Wel kun je op dit moment Italiaanse en Spaanse krijgen die volgens www.milieucentraal.nl niet erg belastend zijn. De meeste in de winkel komen echter uit Peru. Spinazie moeten we nog steeds laten liggen tot mei. Andijvie en selderij doen ook erg lenteachtig aan maar zijn het niet. Bos- en waspeen: nee, nee, nee!

Groentetassen
Die van www.kievitamines.nl bevatten op dit moment witlof, waspeentjes, bleekselderij, radijs, veldsla, tuinkers, artisjok, spinazie. Missers: waspeentjes, bleekselderij, spinazie.

Liever niet of met mate
Als het goed is ligt er tot oktober weer de Nederlandse aubergine in de winkel. Die komt uit de kas en is behoorlijk belastend (C). Ook de Hollandse paprika is terug. Helaas kas en (C). Beste alternatief: uit de pot. Tomaten, altijd (C) uit Nederland, beginnen me te kwellen. Weer erg zin in verse. Zit te denken aan een Hollands compromis: meedoen in de zomer. Maar nu nog: blik. De verse uit Nederland zijn sowieso nog niet erg smakelijk. Zelfs een kas houdt ze niet voor de gek. Salade: er is nu komkommer, lamsoor, radijs, veldsla. Dus je moet nu wel even van de kropsla, rucola en ijsbergsla af kunnen blijven, toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten