dinsdag 13 april 2010

Zelf lentenassi maken (en de rest van het jaar)

Zelf nassi maken moet je natuurlijk niet doen. Met een pakje is veel gemakkelijker. Maar laat die voorgesneden groenten van onbestemde herkomst voortaan staan. Je past de groenten die je zelf koopt makkelijk aan het seizoen aan. En met dit recept kun je zelfs het hele jaar nassi eten zonder zorgen. (Denk ik.) Het vlees in dit recept is ook erg makkelijk en altijd te krijgen in scharrel- of biologische variant. Belangrijk: goed keukengereedschap is in dit recept een enorme tijdbespaarder.

Ingrediënten
Pakje boemboe van Conimex of andere nassikruiden
Potje pindasaus naar keuze
Basmati- of Pandanrijst
Witte kool (kwart, rest bewaren, kan enkele weken)
Prei
Taugé
(Ui)
Olie
Speklappen van de scharrelslager of biologisch
Vergiet
Belangrijk: goede rasp, zo'n dunsnijder om plakjes te maken met een bakje eronder
Garnering naar keuze, zoals een in reepjes gesnedengebakken ei, gedroogde uitjes, ketjap, kroepoek en/of cassavechips

Bereiden (20 minuten)
Zet grote pan met water op voor de rijst. Snij een kwart van de witte kool in twee helften en rasp die in reepjes. Snij het blad en de onderkant van de preistengel en rasp die ook in plakjes. Doe de plakjes in een vergiet en ontzand ze. Zet een grote bakpan op met olie op het vuur. Snij de speklappen in reepjes van een halve centimeter. Doe als het water kookt de rijst in het water. Doe als de olie heet is de vleesreepjes in de pan. Twee minuten roerbakken. Groente erbij, vijf minuten roerbakken; let op witte kool is vrij stug en niet lekker als niet gaar! Boemboe en scheutje water erbij, nog even laten pruttelen. Rijst afgieten en laten droogstomen. Rijst bij het nassimengsel. Pindasaus oppiepen. Klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten