vrijdag 23 april 2010

Ovenschotel met tomaat, thijm en sardines

Toen de tomaat-met-olijfolie-en-knoflook-geuren uit de oven begonnen te walmen, merkte ik: ik heb dat eten zó gemist. Het hielp ook niet dat ik gisteren op weg naar sport bijna de auto ben gezet met mijn opgewarmde radijsstamppot. Wat een stank. Vandaag kregen we eters en een logé en heb ik deze ovenschotel met tomaat, thijm en sardines gemaakt. Geen voorjaar, zegt u? Inderdaad. Maar het leuke van dít recept is dat het voor een groot deel in blik zit. En blik heeft geen haast. En producten die geen haast hebben, en niet in de koelkast hoeven, zijn behoorlijk milieuvriendelijk. De tomaat komt, zonder kas, uit Europa. Lekker met rijst, veldsla en rabarber crumble toe. Tip: begin een half uurtje eerder en carameliseer een in ringen gesneden ui. Wel fijn, zo'n makkelijk recept dat het hele jaar kan en toch behoorlijk duurzaam is.

Closistics
gepelde tomaten uit blik (Europa, lh)
ui (Nederland)
gedroogde thijm (lh)
olijfolie (Europa, lh)
knoflook (Frankrijk)
sardinesfilets uit blik (Atlantische oceaan, niet MZ!)
olijven gevuld met ansjovis uit blik (Europa, lh)
peterselie (België)

donderdag 22 april 2010

Veldslasoep

Een van de grote geneugten van april is dat er eindelijk weer salades gemaakt kunnen worden van fris groen. Veldsla! Desnoods radijslover! Van de stamppotten zijn we nog niet af, maar we schuiven langzaam naar zomervoedsel. Even iets anders met veldsla: maak er soep van. Pittig en apart. Bijzonder voorgerecht, als het het presenteert in een glaasje met bruchetta of een soepstengel erbij. Voetnoot: www.milieucentraal.nl beveelt gebruik in april en mei en van september tot en met november aan en raadt december tot en met maart áf. Dit terwijl de groente volgens allerlei andere deskundigen juist een wintergroente is. Zelf heb ik de sla pas een paar weken voor het eerst in de winkel gezien dus ik geef de milieufreaks maar even gelijk. Of zou het door de strenge winter komen. Volgend jaar maar opletten...

woensdag 21 april 2010

Blijven eten: makreel met oude kaas

Een blijvertje in winter en voorjaar, makkelijk te maken en gezond: pasta met makreel uit blik. Prei is een groente die meestal wel Nederlands verkrijgbaar is, blikje tomaat erbij en beraspen met oude kaas. Limoen komt niet uit Nederland maar is volgens onderzoekers geen punt. Het recept maakte ik al eerder en vind je hier.

Rabarbercrumble

De andere nieuwkomer van april is rabarber. Daar kun je natuurlijk lekkere toetjes van maken, zoals een rabarbercrumb. Als je Nederlandse rabarber die niet uit de kas komt en Nederlandse bloem gebruikt, ben je heel erg close én gezond bezig! Er zijn veel recepten op internet te vinden van dit klassieke gerecht, zoals deze. Die link werkt niet meer, deze is ook goed. En deze.

Aprilvoer: radijsstamp met spekjes en walnoten

Hier kunnen we kort over zijn: in april maak je dus een stamppot van radijsjes. Het recept heb ik van www.boodschappen.nl, een website die het helaas nog niet mogelijk maakt om rechtstreeks naar een recept te linken. Daarom geef ik het toch maar hier. Door het smoren smaken de schijfjes radijs trouwens stukken minder pittig dan rauw, mocht je daar iets tegen hebben.

Recept voor vier personen
1,5 kg aardappelen, geschild en in stukken
2 bosjes radijs
25 g boter
200 g magere gerookte spekreepjes of hamreepjes (biologisch, PvL)
50 g walnoten, grof gehakt (niet seizoen maar lang houdbaar)
zout en versgemalen peper
125 ml demi crème fraîche
2 eetl. gehakte verse bieslook (koop met kluit en bewaar rest in tuin, PvL)

Bereiden
Kook de aardappelen gaar. Verwijder het loof en de worteltjes van de radijsjes en snijd ze in plakjes. Verwarm de boter en smoor hierin de radijsplakjes 5 minuten. Schep ze uit de pan. Bak de spekreepjes in dezelfde pan goudbruin en krokant. Schep de walnoten erdoor. Giet de aardappelen af en stamp ze met zout, peper en crème fraîche. Spatel de radijsjes, spekjes en noten erdoor. Bestrooi de stamppot met de bieslook.

dinsdag 13 april 2010

Kabeljauw met blauwe kaas: het recept

Zoals beloofd het recept van kabeljauw met blauwe kaas. Daar past wel gelijk een kritische noot: kabeljauw is een behoorlijke probleemvis. Gisteren stuitte ik bij toeval op MSC-kabeljauw en dat zijn wel de kansen die je moet grijpen. Overigens werkt dit recept ook prima met andere witvis. Minder chique, maar het kan zo uit de diepvries de oven in. Met pijn in mijn hart, ik herinner me nog iets te goed dat mijn moeder het door de telefoon dicteerde omdat ik het weer eens kwijt was. En vandaag deel ik het met de wereld. Geen idee waar ze het vandaan had trouwens. Maar zó heb ik vis leren eten. En ik moet het zo langzamerhand al meer dan honderd keer op tafel hebben gehad.

Ingrediënten
(4 personen)
50 gr boter
2 afgestreken eetlepels bloem + een beetje
.5 l melk
100 gr blauwe kaas (neem Bastiaansen Blauw natuurlijk)*
500 à 600 gr kabeljauwfilet

* mocht je een restje van een buitenlandse kaas overhebben, Stilton en Gorgonzola zijn erg zacht, daar 200 gr van nemen.

Bereiding
Oven voorverwarmen op 175 graden. Smelt de boter op een laag tot middelhoog vuur. Roer de bloem erdoor met een garde. Meteen de klontjes wegwerken. Even laten pruttelen maar niet bruin laten worden. Melk erdoor terwijl je met de garde stevig blijft roer. Aan de kook brengen en zachtjes laten pruttelen tot het bindt. Dan de kaas erin verbrokkelen en laten smelten. Saus over kabeljauwfilets in ovenschaal gieten en in de oven. Na 15 minuten heb je perfect zachte vis in een heerlijke saus. Iets langer als de vis diepgevroren was. Lekker met aardappelpuree (zie elders voor suggesties) en groenten van het seizoen of uit de diepvries. Erwten bijvoorbeeld, gestoomde worteltjes en broccoli of geroerbakte spinazie.

Zelf lentenassi maken (en de rest van het jaar)

Zelf nassi maken moet je natuurlijk niet doen. Met een pakje is veel gemakkelijker. Maar laat die voorgesneden groenten van onbestemde herkomst voortaan staan. Je past de groenten die je zelf koopt makkelijk aan het seizoen aan. En met dit recept kun je zelfs het hele jaar nassi eten zonder zorgen. (Denk ik.) Het vlees in dit recept is ook erg makkelijk en altijd te krijgen in scharrel- of biologische variant. Belangrijk: goed keukengereedschap is in dit recept een enorme tijdbespaarder.

Ingrediënten
Pakje boemboe van Conimex of andere nassikruiden
Potje pindasaus naar keuze
Basmati- of Pandanrijst
Witte kool (kwart, rest bewaren, kan enkele weken)
Prei
Taugé
(Ui)
Olie
Speklappen van de scharrelslager of biologisch
Vergiet
Belangrijk: goede rasp, zo'n dunsnijder om plakjes te maken met een bakje eronder
Garnering naar keuze, zoals een in reepjes gesnedengebakken ei, gedroogde uitjes, ketjap, kroepoek en/of cassavechips

Bereiden (20 minuten)
Zet grote pan met water op voor de rijst. Snij een kwart van de witte kool in twee helften en rasp die in reepjes. Snij het blad en de onderkant van de preistengel en rasp die ook in plakjes. Doe de plakjes in een vergiet en ontzand ze. Zet een grote bakpan op met olie op het vuur. Snij de speklappen in reepjes van een halve centimeter. Doe als het water kookt de rijst in het water. Doe als de olie heet is de vleesreepjes in de pan. Twee minuten roerbakken. Groente erbij, vijf minuten roerbakken; let op witte kool is vrij stug en niet lekker als niet gaar! Boemboe en scheutje water erbij, nog even laten pruttelen. Rijst afgieten en laten droogstomen. Rijst bij het nassimengsel. Pindasaus oppiepen. Klaar!

vrijdag 2 april 2010

De frisheid is terug in april

Nieuw in april: lamsoor, raapjes, rabarber, radijs en veldsla. We kunnen weer salades gaan maken! En ik weet niet waarom, maar www.milieucentraal.nl heeft de komkommer uit de ban gedaan. Die is nu het hele jaar categorie (B) in plaats van (C). Dat wil niet zeggen dat we al die 'lentegerechten' kunnen gaan maken waar de bladen mee paraderen, maar het is iets.

Groente
Aardappel
Komkommer
Lamsoor
Prei
Raapjes
Raapstelen
Rabarber
Rode biet
Rode kool
Sjalot
Spitskool
Ui
Veldsla
Witlof
Witte kool
Winterpeen

Fruit en noten
Appel

Instinkers
Sommige bladen doen graag alsof asperges helemaal bij de lente horen. Pas in mei komen die echter seizoensvriendelijk uit Nederland. Wel kun je op dit moment Italiaanse en Spaanse krijgen die volgens www.milieucentraal.nl niet erg belastend zijn. De meeste in de winkel komen echter uit Peru. Spinazie moeten we nog steeds laten liggen tot mei. Andijvie en selderij doen ook erg lenteachtig aan maar zijn het niet. Bos- en waspeen: nee, nee, nee!

Groentetassen
Die van www.kievitamines.nl bevatten op dit moment witlof, waspeentjes, bleekselderij, radijs, veldsla, tuinkers, artisjok, spinazie. Missers: waspeentjes, bleekselderij, spinazie.

Liever niet of met mate
Als het goed is ligt er tot oktober weer de Nederlandse aubergine in de winkel. Die komt uit de kas en is behoorlijk belastend (C). Ook de Hollandse paprika is terug. Helaas kas en (C). Beste alternatief: uit de pot. Tomaten, altijd (C) uit Nederland, beginnen me te kwellen. Weer erg zin in verse. Zit te denken aan een Hollands compromis: meedoen in de zomer. Maar nu nog: blik. De verse uit Nederland zijn sowieso nog niet erg smakelijk. Zelfs een kas houdt ze niet voor de gek. Salade: er is nu komkommer, lamsoor, radijs, veldsla. Dus je moet nu wel even van de kropsla, rucola en ijsbergsla af kunnen blijven, toch?