woensdag 24 juni 2009

Venkelweekeinde: smul van alle stukken


Het is venkeltijd*. De meeste mensen denken dan aan soep of salade. Maar je kunt veel meer met venkel. Het afgelopen weekeinde maakte ik venkel klaar in Marokkaanse en Siciliaanse stijl.

Venkelkennis: knol, steel, loof
Kies bij het kopen voor een venkel, waarbij de stengels en het loof er nog aan zitten. De gehakte knol gebruik je voor soep of salade, de gesneden stengel is lekker in Siciliaanse pasta, het loof is geschikt als kruid en om je eten mee te versieren.

Dag 1: gestoofde kip op venkelbed
Stoof gesneden biologische kipfilet op een bedje van venkel, gehakte korianderstelen, bosui en kerstomaatjes, gedrenkt in citroensap. Vervang de bosui als die nog niet uit Holland te krijgen is (zoals in sommige supermarkten) door sjalotten. Serveren met couscous. Garneren met de blaadjes van de koriander. Gebruik de helft van het loof ter versiering. Bewaar de andere helft en de stengels voor morgen. Recept is van Delicious.

Dag 2: Siciliaanse makreel
Sicilianen eten al in april wilde venkel, zelf geoogst uit de berm van de weg. Met rozijnen en pijnboompitten. Pijnboompitten zijn helaas geen eten van dichtbij, daar heb ik nog geen oplossing voor gevonden. Snij de stengels in kleine stukjes en fruit die in olijfolie. Voeg makreelfilet toe en prak die in de pan. Blus af met wat witte wijn en laat een tijdje sudderen tot de venkel beetgaar is. Voeg rozijnen en geroosterde pijnboompitten toe. Voeg het loof toe. Als je toevallig dille hebt staan kan dat er ook bij. Meng de saus door je zelfgemaakte lintpasta van ongeveer een centimeter breed. De Sicilianen eten dit overigens met brokken sardines. Mij te zwaar. Mijn vriendin bedacht de makreel.

* Inmiddels weet ik: het is het hele jaar Venkeltijd. In Nederland vanaf juli tot en met oktober. Rest van het jaar nog steeds A, maar dan uit Italië.

1 opmerking:

  1. Venkel kan verrukelijk zijn: De knollen in tweeën snijden, ca. 10 min koken (langer als ze erg groot zijn), dan in de oven (200°C) met wat peper, boter en parmesaanse kan. Kan niet lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen