donderdag 18 juni 2009

Dekamarkt wint eerste seizoensgroentecheck

In de Leidse binnenstad kun je bij de Dekamarkt het beste terecht voor seizoensgroenten uit eigen land. Dat blijkt uit Close Cookings eerste Seizoensgroentecheck. Spar, die graag reclame maakt met de slogan "Wat je van dichtbij haalt is lekker", scoort het slechtst. Oordeel zelf! Je kunt de legenda tevoorschijn toveren en het document leesbaarder maken door te spelen met de knopjes onderaan.


1. Deka: 5 ROOD, 1 GEEL, 18 GROEN, 2 ZWART, 1 GROEN! (13/15)
2. Hoogvliet: 4 ROOD, 0 GEEL, 15 GROEN, 2 ZWART, 1 GROEN! (10)
3. AH: 10 ROOD, 1 GEEL, 15 GROEN, 3 ZWART, 0 GROEN! (3/4)
4. Spar: 5 ROOD, 0 GEEL, 12 GROEN, 4 ZWART, 0 GROEN! (3)

De puntentelling is gemaakt door de groene en gele punten bij elkaar op te tellen en daar de rode en de zwarte van af te trekken. Wie Europa dichtbij genoeg vindt, geeft iets meer punten aan Dekamarkt en Albert Heijn.

Winnaar is dus de Dekamarkt met veel keus én een aantal bijzondere zomergroenten gewoon van Hollandse bodem. Ze hebben dan ook een duidelijk omschreven duurzaamheidsbeleid.

Verrassend laag staat Albert Heijn. Deze grootgrutter is misschien best actief met EKO, maar dat komt bijna altijd van heel ver. Dieptepunt: gewone uien, die notabene ‘in’ het seizoen zijn, uit Australië. Toch heeft ook Albert Heijn een uitgesproken groene missie voor zichzelf op papier gezet.

De groentelijst stelde ik op aan de hand van deze en deze handige websites.

De zomer is, zo blijkt uit dit onderzoek, wél een redelijke tijd voor zomergroenten van eigen bodem. Bospeen, paprika, radijs, sla, spinazie en tomaten zijn goed van eigen bodem te krijgen. Verbazend is dat het lastig is om lokale aardappelen, bloemkool, erwten, prei, snijbonen, sperziebonen en uien te krijgen. Dat zijn toch goed in Nederland te telen groenten. Misschien dat de sperziebonen gewoon laat zijn, ik ga deze test zo snel mogelijk herhalen.

3 opmerkingen:

  1. Betreurend weinig biologisch groen zo te zien. Geweldige info Pjotr!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te weten. Ik zou ook wel geinteresseerd zijn in een overzicht van lokale (liefst biologische) boeren die zelf groenten verkopen. Bij mijn ouders in Brabant kun je bijna al je groente en fruit aan de boerderij kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kun je ook eens uitzoeken welke lokale boeren 'aan huis' zelf geteelde (liefst biologische) groenten verkopen?

    BeantwoordenVerwijderen