zondag 27 december 2009

Eindelijk uitbuiken: kerstsalades

We besloten dit jaar op ons familiefeestje niet weer iedereen wat mee te laten nemen en uiteindelijk tonnetjerond weer met van alles naar huis te moeten. Dus: naast de groentetaart van mijn broer twee heerlijke lochte salades gemaakt. Die deden het goed deden op onze derde kerstdagborrel met oom, tante, neef, noom en nicht. En wat waren we tevreden met onszelf toen er behalve wat rijst en wat worteltaart niets overbleef. Salade is niet close in de winter, maar dankzij Mac van Dinther's eetbijlage van afgelopen donderdag weet ik dat het dan in elk geval van een speciale door Albert Heijn gecontroleerde plantage in Italië komt. Het moet maar even.

Klassieke salade met peer, blauwe kaas en walnoten
De dressing maak je met een hoop olijfolie, wat minder balsamico, peper, zout, honing, mosterd en verse bieslook. Tot dan toe zijn we nog niet erg dichtbij huis, maar dat komen we wel met Nederlandse peertjes, blauwe kaas van Bastiaansen uit Brabant en walnoten uit de boomgaard van meneer Zwanenburg. Voor de niet-vegetariërs had ik spekjes van hetzelfde Gelderse scharrelvarken waar we gisteren van aten. Weet niet of het waar is maar ik wil het graag geloven.

Closistics
Olijfolie: Italië
Balsamico: Italië
Peper: ?
Zout: ?
Honing: Frankrijk
Mosterd: Zaanstreek
Bieslook: België
Gemengde sla: Italië
Peertjes: Nederland
Blauwe Kaas: Brabant
Walnoten: Hellevoetsluis
Spekjes: Gelderland

Arroz blanco frio con verduras y vinagreta
(Koude rijst met groente en vinaigrette, uit: 1080 recepten van Simone en Inés Ortega)
Ik heb niet zo veel tegen rijst. Het kan langzaam vervoerd worden met de boot en je bewaart het tot het op is, hoeft er nooit iets van weg te gooien. Deze rijstsalade (nummer 186) kan ik echt aanraden. In Mediterrane landen vind je dit vaak in het koelvak, in Nederland staat het helaas nog steeds niet standaard naast het huzarenslaatje. En het is zo lekker in de zomer. Maar dus ook als lichte bulkaanvulling op een buffet. Wie trek heeft neemt gewoon wat meer, blijft er over dan is het nog een paar dagen houdbaar. Met groenten uit de diepvries omdat ik denk dat dat wel kan. De biologische van Albert Heijn zijn erg mooi groot en smakelijk.

Closistics
Basmatirijst: ?
Olijfolie: Italië
Witte wijnazijn: Frankrijk
Erwten: ? Diepvries biologisch Albert Heijn
Peterselie: België
Eieren: Nederland
Zout: ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten