zondag 16 januari 2011

Wat we wel / niet eten in januari

Deze lijst is gebaseerd op de Groente en Fruitkalender van www.milieucentraal.nl. Als niets vermeld staat, valt het product in categorie A. De beoordeling zegt alleen iets over de energiebelasting van het product. Print deze lijst uit voor in je tas of bij je boodschappenboekje.

Groente
Aardappel
Aardpeer
Bieten
Boerenkool
Chinese kool
Knolselderij
Koolraap
Paksoi (B)
Pastinaak
Pompoen
Prei
Rammenas
Rode biet
Rode ui
Savooiekool
Schorseneren
Spitskool
Spruiten
Ui
Witlof
Witte kool
Winterpeen (niet bospeen of waspeen)
Winterpostelein

Fruit en noten
Appel
Peer (hand)
Peer (stoof)
Rode bes (B)

Instinkers
Andijvie is een zomergroente, hoe winters de stamppot ook lijkt. Rabarber is een voorjaarsgroente. Radijs is een voorjaarsgroente. Rettich is een zomergroente. Selderij is een zomer- en najaarsgroente. Koolraap niet met koolrabi verwarren, koolraap is geel en winter, koolrabi is wit en zomer. EKO-keurmerk zegt niets over de energie die de productie gekost heeft. EKO-groentepakketten zijn dus ook niet per definitie milieuvriendelijk want ook daar zitten regelmatig kasgroenten in. Vraag je leverancier of hij CO2-neutrale kassen gebruikt.

Lastpakken
Tomaten, komkommers, sla en paprika’s worden gezien als typisch Nederlands en het hele jaar rond onmisbaar in de keuken. Het zijn echter alle vier groenten die alleen dankzij de kunstmatige zomer in het Westland stand houden op onze koude klei. Let op dat je Spaanse koopt. Ook al komen die van verder weg, toch zijn ze minder milieubelastend. Het valt me op dat de laatste jaren steeds meer Nederlandse kasgroenten worden verkocht in de winter.

Buitenlands fruit
Dit buitenlands fruit kun je zo goed als het hele jaar door probleemloos eten. Neem echter niets uit Thailand en China.
Abrikoos (Zuid-Afrika, B)
Ananas (B)
Banaan (B)
Cactusvijg (Italië, B)
Citroen (B)
Dadel (B)
Druif (B)
Granaatappel (B)
Grapefruit (Spanje, A, Florida, B)
Kiwi (Italië, A)
Kokosnoot (B)
Limoen (B)
Mandarijn (Marokko, Spanje, A)
Mango (B)
Meloen (B)
Nectarine (B)
Perzik (B)
Sinaasappel (Marokko, Spanje, A)
Vijg (B)

Niet seizoen, niet Nederland, toch A of B
Andijvie (Italië, Spanje, A)
Artisjok (Spanje, B)
Aubergine (Spanje, B)
Avocado (Spanje, B)
Bleekselderij (Spanje, A)
Bloemkool (Frankrijk, A, Spanje, B)
Bosui (Italië, B)
Courgette (Spanje, A)
IJsbergsla (Spanje, B)
Komkommer (Spanje, B)
Mais (Florida, Spanje, B)
Paprika (Spanje, B)
Peterselie (Italië, B)
Raapjes (Frankrijk, Italië, A)
Radiccio (Italië, B)
Rettich (Italië, A)
Rode peper (Spanje, B)
Rucola (Italië, A)
Sla (Frankrijk,A, Spanje, B)
Snijboon (Marokko, A)
Sperzieboon (Marokko, Senegal, B)
Spinazie (Spanje, A)
Tomaat (Spanje)
Venkel (Italië, A, Spanje, B)
Wortelen (Spanje, A, bospeen / waspeen)
Zoete aardappel (Brazilië, Florida, Zuid-Afrika, B)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten