maandag 31 januari 2011

Curry van groene kool en kikkererwten

Een heerlijke wintercurry, zelfs voor wie niet zo'n koolliefhebber is. Ook de kikkererwten (ik hou er niet van) spelen een subtiele rol. Kool is een lompe jongen natuurlijk, maar doet het gestoomd en met de koriander als contrast heerlijk.

Ingrediënten
1 grote ui, fijngesneden (NL)
3 tenen knoflook, fijngesneden (Spanje)
Scheutje plantaardige olie of wokolie
1 volle theelepel kerriepoeder, medium of een eetlepel currypasta, milde (lang houdbaar)
1 theelepel gemberpoeder (lang houdbaar, liever geen verse nemen)
chili / rode pepervlokken naar smaak (lang houdbaar)
zout en zwarte peper naar smaak (lang houdbaar)
blikje kikkererwten (lang houdbaar, ongekoeld)
blik kokosmelk (lang houdbaar, ongekoeld)
250 gram champignons (NL, biologisch, helaas desondanks categorie C, eventueel weglaten *)
sap van 1 limoen (ver, maar boot) of citroensap uit een flesje (lang houdbaar)
1 stengel citroengras (geen idee van milieubelasting, weggelaten)
een groene kool
1 eetlepel sojasaus (lang houdbaar)
1 eetlepel Thaise vissaus (lang houdbaar)

Recept
1. Bak de uit en de knoflook in de olie op laag vuur glazig. Voeg kerriepoeder of currypasta, gember, chilivlokken, zout en peper toe en roer alles om.
2. Voeg kikkererwten, kokosmelk, champignons, citroengras en limoen- of citroensap toe. Kook het geheel op een laag vuur 30 minuten met de deksel op de pan.
3. Verwijder in de tussentijd de nerven uit de koolbladeren, hak ze in dunne repen en stoom die 5 minuten. (Tip: op de rijstpan kan het met hetzelfde water en vuur.) Hak ook alvast de koriander.
4. Voeg de kool toe aan het kikkererwtenmengsel. Roer de sojasaus en de vissaus erdoor.
5. Strooi de koriander over de curry. Lekker met rijst en naanbrood. Tweede dag met gekookt ei.

* Gewetensbezwaren? Ik niet, want dankzij dit gerecht eten we twee dagen geen vlees.

Uit Sarah Raven: Vers uit de tuin, Koken met de oogst van het seizoen. Terra, 2008.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten