zondag 9 januari 2011

Pittige soep van geroosterde wintergroenten

Nog eentje in de categorie wintergroenten zonder lange tanden: pittige soep van geroosterde groenten met koriander. De verse koriander kun je overigens buiten het seizoen prima weglaten: de gemalen korianderzaadjes uit het recept nemen die taak goed over. In de bak links zie je alle winterklassiekers: wortel, pastinaak, prei, ui en die vieze griezel koolraap. Maar koolraap en ik zijn al vrienden, sinds ik langzaam garen en de goddelijke combinatie met lam ontdekte. Koolraap blijkt met enig geduld een aanpasser te zijn die zich schikt op de achtergrond, met een prettige tekstuur. Deze groenten vind je normaal in robuuste groente- en erwtensoepen maar kan het er dus een stuk zonniger aan toe gaan in de winterkeuken.

Het ene geheim van deze soep is currypasta (de bekendste en gemakkelijkst te verkrijgen is de Milde van Patak). Dat geeft een volle smaak die je vlees doet vergeten, wat ook mooi meegenomen is. Het andere geheim is het roosteren van de groente: dat haalt de smaak naar voren en maakt ze wat zoeter. Hou wel rekening met veel voorbereidingstijd: het schillen en in blokjes snijden is een hele klus en je bent ook wel even zoet met roosteren, de groenten moeten regelmatig even uit de oven om gehusseld te worden. Het pureren van zo'n grote hoeveelheid is ook geen sinecure. Ik deed het half met de Flotte Lotte voor een grove korrel en half met de blender om het laatste verzet van de vezels te breken. Glaasje wijn erbij, fijne zondagmiddag. Maak ook maar wat plek in de vriezer voor deze zespersoons soep. Die lust je nog wel een keer.

1 opmerking:

  1. dat ziet er nou goed uit! Jumjum. Beetje brood erbij, en een salade van bonen uit pot met wat peterselie en komijn en je hebt weer een volwaardige maaltijd.

    BeantwoordenVerwijderen