dinsdag 6 juli 2010

Waarom Close Cooking?

Close Cooking is, samengevat: groente van dichtbij en uit het seizoen, minder vlees en volgens de vleeswijzer, vis volgens de viswijzer en variatie met ongekoelde blikken of potten. Dichtbij betekent: uit Nederland en wat mij betreft ook bij voorkeur uit de supermarkt om de hoek. Het dagelijkse koken en boodschappen doen moet niet te tijdrovend worden en voor iedereen uitvoerbaar zijn.

1. Het is beter voor het milieu
Onze aanwezigheid richt enorm veel schade aan. Wat jij als individu eet is een druppel op de gloeiende plaat. Maar het is iets. Vervoer kost veel energie. Kassen kosten veel energie. En het is in veel gevallen gewoon niet nodig.

2. Het is gezond
Je gaat noodzakelijkerwijs zo veel mogelijk vanuit basisproducten werken. Geen voorgeproduceerde rotzooi meer. Dat scheelt enorm veel e-nummers, verborgen suikers en verborgen zout. Overigens: op de koude grond wordt meer gif gebruikt dan in de kas. In Nederland houden boeren zich aan de regels, hoop ik dan maar.

3. Het is leuk
Ik ben in juni echt blij met mijn eerste aardbei. De afwisseling is een feest. En je gaat nieuwe dingen proberen. Ik heb me het afgelopen jaar helemaal suf gekookt en bijna elke avond iets nieuws op tafel gezet.

4. Je bent wat je eet
De tijd moet uitwijzen of het een slim of dom dieet is. Maar laten we het gewoon recht voor zijn raap zeggen: sperziebonen uit Ethiopië als het buiten vriest, frambozen op je ijs tijdens het Kertdiner, Peruaanse asperges tijdens de 'lente' in maart... en is zoiets als in augustus met je bedrijf gaan karten op een indoor ijsbaan. Zo dom wil je toch niet zijn? Het is een trend: sinds privé belangrijker is dan werk, individuele ontplooiïng belangrijker dan de rest van de wereld, we gemiddeld drie reizen per jaar maken en rond de pensioengerechtigde leeftijd nog steeds 'jong' genoemd willen worden, denken we dat het altijd vakantie is. De hele winter onder de zonnebank, de cv op 25 graden, bij het minste straaltje zon in korte broek op slippers naar buiten en altijd eten wat we in de vakantie eten. Proberen om van Hollandse grond te dineren is het Nieuwe Chique.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten