dinsdag 16 februari 2010

Laatste kans voor Chinese kool!

Na deze maand is het even afgelopen met Chinese kool. Jammer, want het is zo'n toegankelijke, frisse jongen. Nog maar even gauw een stamppot dan! Je ziet Chinese koolstamppot vaak met kerrie en lekker. Een leuke variant is met Goudse kaas en stukjes manadarijn. Deze heb ik enigszins bewerkt. Chinese kool even roerbakken met de kerrie, in plaats van rauw in de stamppot. Ik heb de uitjes weggelaten om hem lekker zacht te maken. Taugé eruit want komt uit Zuid-Afrika, ananas eruit omdat we er niet van houden. Mandarijn heeft een lage milieubelasting en is niet voor niets ons nationale winterfruit. Lekker met een gegrild worstje.

Afstandistieken
Aardappelen: Nederland
Chinese kool: Nederland
Kerrie: van verre, nvt
Goudse kaas: Nederland
Mandarijnen: Spanje
Scharrelworst: Nederland / Duitsland

maandag 15 februari 2010

Hoogvliet is goed bezig!

Hoogvliet is begonnen met het aangeven van Nederlandse verse groenten met vlaggetjes. Ik sprak een medewerker hierop aan en die vertelde trots Nederland te willen promoten en dan vooral vanwege de kwaliteit van 'ons tuinbouwproduct'. In Spanje nemen ze het gewoon niet zo nauw met de regels, zo vertelde hij: 'In Nederland blijft een gram gif een gram gif, maar in Spanje is het al gauw een pondje meer. En denk maar niet dat dat niet in de winkel komt.' Goed bezig, Hoogvliet!

Pie 3: vispastei met makreel

Het is verrekte jammer dat Delicious zo'n onhandige en vooral incomplete receptenzoeker heeft. Voor zover ik kan zien staan de pies waar ik al anderhalve maand zo'n plezier aan beleef nog steeds niet op internet. De verleiding om ze gewoon hier te beschrijven wordt steeds groter. Het is zulk fijn wintervoedsel. Voor deze pie mocht ik kiezen tussen zalm en makreel. Ja, dat werd natuurlijk makreel. Een vis waar, althans op dit moment, relatief weinig zorgen aan kleven. Je maakt er een ragout mee met prei en kruimige aardappel en daar gaat dan weer zo'n lekkere deegdeksel overheen. Ik snij uit het bladerdeeg dan altijd onze voorletters uit en als het er vanaf kan een hartje in het midden. Daar scoor je mee, als keukenman. Bij je dochter en dus ook bij je vrouw. Lekker met aardappelpuree.

Afstandistieken
Melk: Nederland
Slagroom: Nederland
Peperkorrels: van verre
Laurierblaadje: Middellandsezeegebied
Aardappelen: Nederland
Prei: Nederland
Makreel: Noordzee
Boter: Nederland
Bloem: Nederland
Peterselie: België
Eierdooier: Nederland

Winterratatouille

Ik heb onze koelkast moeten ontkolen en -knollen. Het dieptepunt van een half jaar close cooking. De winter is lastig, dat wist ik wel. En een mens moet durven experimenteren. Maar ik moet mijn lieftallige huisgenote gelijk geven: die knollen komen snel je neus uit. En anders wel je koelkast. Wat een vieze lucht! Nu hangt het wel van de knol af. Knolselderij is lekker. Maar koolraap is eigenlijk gewoon niet te nassen. Ik merkte dat al bij het schillen. In eerste instantie kreeg ik een nostalgisch gevoel: bij mij op de Vrije School vierden we Sint Maarten met zelfgemaakte lampionnen uit koolrapen. Die aten we niet, die holden we uit om er een kaarsje in te stoppen. Vaak lag de hele klas dan vol schaafsel en schillen. Die de vuilniszak ingingen waarna de klas grondig werd schoongemaakt door een klassenmoeder. Dat had een waarschuwing moeten zijn. Dat ik dit recept toch ging maken kwam omdat het precies was wat ik zocht: een winterratatouille voor bij stoofvlees, zoals de hamlappen die ik met kerst maakte. Domweg omdat een gewone ratatouille een zomerratatouille is met courgette en tomaat. Als je dan toch voor de koolraap gaat, die dan vier minuten eerder roerbakken dan de rest. Je kunt de koolraap ook vervangen door knolselderij. Ik heb ook pastinaak toegevoegd. Let op dat je winterwortel neemt en geen zomerwortels zoals bos- of waspeen! Ook de gepofte aardappel verdient aandacht, magnetronneren zoals in het recept is niet aan te raden. Liever twintig tot dertig minuten in de oven. En ik doe er lekker een scharrelbraadworst bij hoor, anders voel ik me net een konijn.

Afstandistieken
Aardappelen: Nederland
Olijfolie: Italië
Rode uien: Nederland
Winterpeen: Nederland
Koolraap: Nederland
Pastinaak: Nederland
(Knolselderij: Nederland)
Bliktomaten: Italië
Knoflook: Frankrijk
Boter: Nederland
Peterselie: België

Leuk om te maken: knolselderij-gehakttaartje

Leuk om te maken en érg close cooking: een knolselderij-gehakttaartje. Neem alleen in plaats van de in het recept genoemde half-om-half-gehakt liever rundergehakt. Minder vet, volgens sommigen lekkerder en volgens de Vleeswijzer ook milieuvriendelijker omdat het van oude melkkoeien wordt gemaakt. Het smaakt vooral naar gehakt, met een frisse ondertoon van de knolselderij. De salade die in het recept genoemd wordt laat je natuurlijk weg.

Afstandistieken
Bladerdeeg: ?
Knolselderij: Nederland
Eieren: Nederland
Gehakt: als scharrel meestal Nederland
Crème fraiche: Nederland
Zelfgeraspte kaas: Nederland