zondag 29 juni 2014

Wortelsoep

Vanavond eet je natuurlijk een heerlijke wortelsoep met Hollandse wortels en uitgebakken Spaanse chorizo. Die kun je ook weglaten als je niet aan vlees doet. Is de soep nog steeds heerlijk.

Wortelsoep met chorizo, koriander, geelwortel en komijn
Bak twee gesnipperde uien en twee tenen fijngehakte knoflook een minuut of vijf in boter tot ze zacht zijn. Voeg van de koriander waar je straks mee gaat garneren de fijngehakte steeltjes toe voor de smaak, twee theelepels korianderpoeder, een theelepel geelwortel en twee theelepels komijnzaad. Meebakken tot de geuren vrijkomen. Voeg een kilo in stukjes gehakte wortel toe en bak tien minuten op niet te hoog vuur tot ze zacht worden. Voeg 1,25 liter kippen- of groentebouillon toe en laat de soep twintig minuten koken. Door de blender ermee. De tot nu toe erg grof en onsmakelijk ogende soep wordt ineens oranje en zijdezacht. Eetlepel citroensap erdoor. Bak terwijl de soep kookt honderdvijftig gram in stukjes gesneden chorizo of in kwartjes gesneden plakjes een paar minuten uit met een theelepel komijnzaad in een droge pan met een anti-aanbaklaag. Garneer de soep met de blaadjes van het korianderplantje en de uitgebakken chorizo. Voor vier tot zes personen.

Afstandistieken
Bij wortel moet je uitkijken: Hollandse winterwortel is altijd goed maar bos- en breekpeen komt een groot deel van het jaar uit de kas en kun je dan beter uit Spanje hebben. Van juli tot en met november kun je genieten van Hollandse bos- en breekpeen. Citroensap komt doorgaans uit Zuid-Italië en Sicilië. Gekoeld uit een flesje is de makkelijkste, maar niet de beste keuze. Met 25 tot 40 gram vlees per persoon kun je dit recept ook zien als een makkelijke manier om weinig vlees te eten.

Bron: Delicious december 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten