zondag 29 juni 2014

Wortelsoep

Vanavond eet je natuurlijk een heerlijke wortelsoep met Hollandse wortels en uitgebakken Spaanse chorizo. Die kun je ook weglaten als je niet aan vlees doet. Is de soep nog steeds heerlijk.

Wortelsoep met chorizo, koriander, geelwortel en komijn
Bak twee gesnipperde uien en twee tenen fijngehakte knoflook een minuut of vijf in boter tot ze zacht zijn. Voeg van de koriander waar je straks mee gaat garneren de fijngehakte steeltjes toe voor de smaak, twee theelepels korianderpoeder, een theelepel geelwortel en twee theelepels komijnzaad. Meebakken tot de geuren vrijkomen. Voeg een kilo in stukjes gehakte wortel toe en bak tien minuten op niet te hoog vuur tot ze zacht worden. Voeg 1,25 liter kippen- of groentebouillon toe en laat de soep twintig minuten koken. Door de blender ermee. De tot nu toe erg grof en onsmakelijk ogende soep wordt ineens oranje en zijdezacht. Eetlepel citroensap erdoor. Bak terwijl de soep kookt honderdvijftig gram in stukjes gesneden chorizo of in kwartjes gesneden plakjes een paar minuten uit met een theelepel komijnzaad in een droge pan met een anti-aanbaklaag. Garneer de soep met de blaadjes van het korianderplantje en de uitgebakken chorizo. Voor vier tot zes personen.

Afstandistieken
Bij wortel moet je uitkijken: Hollandse winterwortel is altijd goed maar bos- en breekpeen komt een groot deel van het jaar uit de kas en kun je dan beter uit Spanje hebben. Van juli tot en met november kun je genieten van Hollandse bos- en breekpeen. Citroensap komt doorgaans uit Zuid-Italië en Sicilië. Gekoeld uit een flesje is de makkelijkste, maar niet de beste keuze. Met 25 tot 40 gram vlees per persoon kun je dit recept ook zien als een makkelijke manier om weinig vlees te eten.

Bron: Delicious december 2012

maandag 23 juni 2014

Lasagne

Zes tot acht blikken gepelde tomaten. Uur of langer zachtjes laten pruttelen met vier tenen knoflook. Tomaten pas pletten als behoorlijk ingekookt. Zout en peper naar smaak. Stukjes courgette en of aubergine fruiten, op smaak brengen met een beetje peper en zout. Bechamelsaus maken met 50 gram boter, 50 gram bloem en een halve liter melk. Laagjes maken zoals je gewend bent. Blauwe kaas erdoor kruimelen. De essentie is: bescheiden met de blauwe kaas. De rijke smaak van de tomatensaus moet het doen. Bechamelsaus bovenop met geraspte oude edammer of Parmezaan. Drie kwartier in de heteluchtoven op 180 graden. Saus deppen met zelfgebakken foccaccia of breekbrood. Feest. Courgette en aubergine bij voorkeur uit Spanje. Bliktomaat van Heinz komt uit Zuid-Italië. Niet close? Milieuvriendelijk, daar gaat het om. Geen vlees. Beetje kaas. Groenten uit de dichtstbijzijnde landen waar de zon niet geholpen hoeft te worden met aardgas.

zondag 15 juni 2014

Ook maar eens proberen: Italiaans breekbrood schiacciata

Al allerlei brood gemaakt voor bij de soep of ander eten, maar deze nog niet: schiacciata.

Plaattaart met tomaat, geroosterde paprika en geitenkaas

Hmmmmm, ik kan niet wachten tot het tomaten- en paprikaseizoen weer begint: plaattaart met tomaat, geroosterde paprika en geitenkaas.

Harder uit Harlingen

Vis blijft een enorme uitdaging. MSC-vis doet niet aan milieu: de visstand is veilig, maar ondertussen maakt die zalm een enorme reis uit Alaska en ligt maanden in de vriezer. Terwijl het zo'n potentie heeft: de Noordzee zit er vol mee. Maar wat je op de markt koopt, komt ook maar al te vaak uit de vriezer onder het mom van vers vanochtend in Katwijk gehaald. En dan heb je nog die Hollandse garnalen die even op en neer geweest zijn naar Marokko om te pellen. Helaas is herkomstinformatie nog niet verplicht bij verse vis en kun je visboeren met keurmerken nauwelijks vinden. In de supermarkt eindig je dan toch altijd weer met hetzelfde. Beste dan nog om een niet overbeviste soort uit blik te nemen, aangezien die ongekoeld lang houdbaar zijn, maar... blikvis komt je op een gegeven moment ook de neus uit, MSC-bliktonijn is saai en droog en blikzalm vind ik echt smerig, daar zitten ruggenwerveltjes en graten bij. Maar dan de harder. Uit onze eigen Waddenzee. Alleen: probeer er eens aan te komen. Alleen op de biologische markt in Amsterdam en Utrecht of in de haven van Harlingen. Geeft ook wel weer aan hoe gering de belangstelling (nog) is. Jammer! Maar ik las dat reformmerk Odin gerookte harderfilet verkoopt. Morgen maar eens kijken bij de Zaailing en EkoPlaza. Misschien heb ik geluk en is het zelfs bij mij om de hoek te koop. Dan hoor je mij alleen nog maar smakken.

NB: harder wordt ook wel mul genoemd, niet te verwarren met rode mul, een hele andere soort. Beiden populair in de Middellandse Zee, maar de rode mul ook rood wat koopadvies betreft... niet kopen.

'mpanata di maiala

"Boil a head of cauliflower in salted water, remove it when still slightly firm, and chop it into large chunks. Then season it in a frying pan in which you have sautéed a small onion cut into thin slices in olive oil. In another pan, you fry up a piece of fresh sausage, and the moment it turns golden, cut it in small discs no more than a quarter of an inch in width, removing the skin. Add the cauliflower to the pan with sausage bits and oil, adding a few potatoes sliced into thin, transparent discs, some chopped black olives, salt and spices. Stir this assortment well. Knead some leavened bread dough into a broad flat disc and mould this into a cake tin with a tall rim; fill this with the mixture and cover with another round sheet of dough, kneading the edges together. Spread lard over the upper parts and put it in a very hot oven. Remove it as soon as it turns golden brown (but this will take half an hour or so)." (Andrea Camilleri, Wings of the Sphinx) Ah! Ik hou van vage recepten.

maandag 2 juni 2014

Risotto met erwtjes, con piselli dat is

Ha! Met erwtjes komt het niet meer goed geloof ik. Maar als je ze vegetarisch nuttigt, is die vriezer niet meer zo'n issue en op moeten ze toch. Deze risotto ga ik snel proberen.

Het Nederlandse zeekraalseizoen is weer begonnen!

Dus!