zondag 3 juli 2011

De ultieme uiensoep

Ik heb al eerder betoogd soep niet bij uitstek winterkost te vinden. Uien zijn hoe dan ook het hele jaar door milieuvriendelijk, gezond, smakelijk én goedkoop. Maar voor sommigen te robuust. Doe daarom aan langzaam koken. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Schil voor vier personen ruim een pond uien en snij ze in flinterdunne ringen. Stoof deze drie kwartier tot een uur in boter op het laagste vlammetje, zodat ze carameliseren. Ze smaken nu licht en zoet in plaats van boers en winters. Probeer ze wel zacht te houden, dus niet aan laten branden of krokant laten worden. Kook ondertussen een liter runderbouillon, op smaak gebracht met wat liefst verse tijm. Doe de uien in de kokende bouillon en laat het geheel nog een half uurtje zachtjes borrelen en trekken. Serveer ze in glazen theekopjes, want het oog wil ook wat. Klassiek is met gegratineerde kaasbroodjes uit de oven. Maar dán wordt het wél weer erg winters. Ik deed er nu per kopje een in zijn geheel meegekookte champignon bij die ik nog had. En een handje geraspte oude kaas.

*** Recent ergens gelezen: uiensoep krijgt extra diepte met een paar draadjes saffraan. Proberen! In bovenstaand recept mis ik trouwens ook nog de voor de hand liggende laurier. ***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten