dinsdag 17 mei 2011

Close Cooking in de krant!


Voor mij is komkommertijd natuurlijk de ultieme grap. Ik werd twee weken geleden geïnterviewd door iemand van de GPD en daarna ben ik in allerlei regionale kranten geweest. Deze stond in de Stentor.

4 opmerkingen:

  1. In grote lijnen vin dik uw ideeën prima. Waarom zouden we Hollandse Garnalen eten als we weten dat die garnaal via Marokko, Denemarken, Zwitserland vanuit de Noordzee getransporteerd wordt vóórdat ie op ons bord terecht komt? De gehele voedselketen is vergeven van 'teveel transport'! Goed dat u daar wat aan doet, maar hoe vaak gaat u zelf teveel verplaatsen en te weinig bewegen? Dát is nl. de kern van het milieuprobleem. Vakantie in Torremolinos? Duiken in Puket? Wintersport? Kerst in Curacao? Doet u allemaal niet aan mee?

    Verder is ronduit ergerlijk dat u - nogmaals met de beste bedoelingen! - weliswaar de melk heeft horen klotsen, maar niet weet waar de tepel hangt. Tomaat en paprika zijn geen tropische gewassen en kassen zijn al jaaaaaaaaaaaaaren geen energievreters meer in NL. Steeds meer kassentelers verdienen meer met de energie die ze opwekken en leveren aan de energieslurpende consument! Onze TV, koelkast, jacuzzi, flessenwarmertje voor de baby, stroom voor onze auto om nog meer te kunnen verplaatsen ... het komt binnenkort allemaal uit de kas! Eet dus meer kasgeteelde tomaat, maar eis dat die uit een energie-positieve kas komt. Dat doet u natuurlijk allang, want u kijkt immers naar de herkomst van produkten ?
    Een goed journalist doet eerst zijn huiswerk (wat is een energiepositieve kas?) voordat ie wat gaat lopen blaten over tropische tomaten en energievretende kassen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank u voor uw reactie. Jammer dat u van alles veronderstelt dat niet klopt. Ik duik niet in Puket, maar ga meestal in Nederland op vakantie. Ook zie ik onze auto (die ver buiten het centrum geparkeerd staat) gemiddeld eens in de twee maanden en haal ik met moeite 1000 benzinekilometers per jaar. Mijn vriendin en ik wonen allebei zeer dicht bij ons werk. Fiets en OV voor mij. Onze cv staat op 19 graden in de winter en dan dragen we een trui. We hebben geen jacuzzi. Verder heeft u kennelijk niet de moeite genomen om mijn weblog te lezen, want ik schreef natuurlijk wél over energieneutrale kassen (http://closecooking.blogspot.com/2010/08/co2-neutrale-komkommers.html). Ik juich die ontwikkeling toe. Maar het overgrote deel van de kassen is nog lang niet energiepositief laat staan energieneutraal, en zolang de producten waar u het over hebt niet met een composteerbare sticker in de winkel liggen blijven dit praatjes waar de consument die net als ik gewoon in de supermarkt zo milieuvriendelijk mogelijk probeert te kiezen weinig aan hebben. Voor betrouwbare informatie houd ik me aanbevolen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als trotse bezitter van een moestuin eten we al veel met de seizoenen mee. Recepten zijn een must, want wat doe je als opeens alle andijvie eetbaar is?? Ik sta wel achter het idee om zoveel mogelijk dichtbij te eten.
    Heb je blog toegevoegd aan de lijst met favorieten.

    Groet,
    Anja

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank voor je reactie, Anja. Klik op andijvie in het lijstje links en je ziet wat ik er tot nu toe mee gedaan heb. Moestuin heeft dit als nadeel. Daarom probeer ik juist vanuit de supermarkt milieuvriendelijk te eten, zodat iedereen dat ook kan en je inderdaad niet met grote overschotten komt te zitten. Overigens kun je je met een moestuin heel geliefd maken bij vrienden en collega's... Bij mijn opa (tuinder in het Westland) kregen we altijd kistjes van het een of ander mee en dat is het mooiste wat er is. Zelf heb ik wat kruiden, spinazie en ruccola in de tuin die ik al met moeite in leven weet te houden. Ik steek mijn tijd dan liever in ambachtelijk koken, door bijvoorbeeld zelf mijn pizza's te bakken (weg met die diepvriesrotzooi). Moestuinen zijn voor veel mensen wat tijdbesteding betreft helaas niet houdbaar.

    BeantwoordenVerwijderen