maandag 3 mei 2010

Rijst zoals mijn moeder het maakte

Mijn moeder zwoer bij de harde, gepolijste droogkookkorrel van Unle Ben's, maar het kan ook met andere rijst. Met basmati wordt 't wel een tikje plakkerig soms. Het moet een droogkookrijst zijn, die dus niet te snel in risotto of rijstepap verandert. Verder is het heel simpel. Zet de pan op hoog vuur met wat olijfolie. Gooi zoveel kopjes rijst in de olie als je eters hebt. Roerbak de rijst kort, tot er hier en daar een paar licht bruine korrels tussen zitten. Zeker niet alles bruin bakken. Dan 1,5 keer zo veel kopjes water erbij als er eters zijn en een kwart blokje bouillon per persoon. En een handje rozijnen naar smaak. Dus twee eters is twee kopjes rijst, drie kopjes water en een half bouillonblokje. Water aan de kook, vuur op de allerlaagste stand op een kleine pit en rustig droog laten borrelen. Als de rijst nog niet gaar is en het water bijna op, kopje erbij. Het resultaat is een lekker vol smakende rijst die het ook goed doet bij kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten