maandag 3 mei 2010

Ja, nú is het lente!

Lastig als je al jeuk krijgt bij de eerste zonnige dag in maart, maar nú is het dus lente. We kunnen weer volop aan de salades. Nieuwe groenten: andijvie, asperges, peultjes, rucola, alle slasoorten behalve ijsberg en spinazie. Wie nu nog klaagt is een kniesoor. Let met asperges goed op, je wilt ze niet uit Peru. Ik zag zelf nog geen groene dus misschien duren die nog even.

Groente
Aardappel
Andijvie (nieuw)
Asperges groen (nieuw)
Asperges wit (nieuw)
Komkommer
Lamsoren
Paksoi
Peultjes (nieuw)
Prei
Raapjes
Raapstelen (laatste maand)
Rabarber
Radijs
Rode kool
Rucola (nieuw)
Sjalot
Sla behalve IJsbergsla (nieuw)
Spinazie (nieuw)
Ui
Veldsla
Witte kool
Winterpeen

Fruit en noten
Appel
Peer

Instinkers
Selderij staat op veel lenterecepten maar is in Nederland een zomergroente. Ook de sperzieboon is nog lang niet aan de beurt. In Sicilië staat de wilde venkel al op tafel, maar in Nederland pas over een paar maanden. Bos- en waspeen: nee, nee, nee!

Groentetassen
Die van www.kievitamines.nl bevatten op dit moment: artisjok, aubergine, avocado, courgette, paksoi, raapsteel, sla, snijboon, spitskool, waspeen, handfruit. Kasgroenten (C): aubergine, snijboon, waspeen. Spitskool zal wel ‘over’ zijn van de winter. Avocado en artisjok kunnen wel.

Liever niet of met mate
Paprika komt nu alleen uit Nederland, en is C helaas. Van die geroosterde uit een pot nemen dan maar. Voor tomaat blijft gelden: er is geen beste seizoen voor Nederlandse tomaten, die zijn altijd C. Blik heeft voorkeur. Vers zijn ze alleen maar Nederlands te krijgen meestal. Dat moet dan maar in de zomer en dan biologische natuurlijk. Aubergines blijven ook een probleem. We moeten gewoon niet zo zomers willen koken hier. Met mate dus. Tip: kook deze groenten in een schotel zonder vlees. Wat je ook verkeerd doet, vlees eten is altijd erger voor het milieu.

Niet uit Nederland, toch oké
Abrikoos (Franse)
Ananas
Artisjokken (Franse)
Avocado (Spaanse)
Banaan
Citroen
Dadels
Druif
Gember (Brazilië)
Granaatappel (niet uit Iran)
Grapefruit (niet uit China of Argentinië)
Kaki
Kokosnoot
Limoen
Mandarijn (Spaanse, laatste maand)
Mango
Meloen (nooit Nederlandse)
Nectarine (Spaanse)
Perzik (hele jaar B)
Sinaasappel (Marokkaanse of Spaanse)

Rijst zoals mijn moeder het maakte

Mijn moeder zwoer bij de harde, gepolijste droogkookkorrel van Unle Ben's, maar het kan ook met andere rijst. Met basmati wordt 't wel een tikje plakkerig soms. Het moet een droogkookrijst zijn, die dus niet te snel in risotto of rijstepap verandert. Verder is het heel simpel. Zet de pan op hoog vuur met wat olijfolie. Gooi zoveel kopjes rijst in de olie als je eters hebt. Roerbak de rijst kort, tot er hier en daar een paar licht bruine korrels tussen zitten. Zeker niet alles bruin bakken. Dan 1,5 keer zo veel kopjes water erbij als er eters zijn en een kwart blokje bouillon per persoon. En een handje rozijnen naar smaak. Dus twee eters is twee kopjes rijst, drie kopjes water en een half bouillonblokje. Water aan de kook, vuur op de allerlaagste stand op een kleine pit en rustig droog laten borrelen. Als de rijst nog niet gaar is en het water bijna op, kopje erbij. Het resultaat is een lekker vol smakende rijst die het ook goed doet bij kinderen.

Kip met koriander en olijven

Erg lekker recept uit een toch al geslaagde Allerhande vol klassiekers: kip met koriander en olijven. Let op dat je biologische citroenen neemt want je hebt de schil nodig. Lekker met wortelsalade en rijst.

Wortelsalade met sinaasappel en rozijnen

Rasp de wortel. Maak in een slakom een vinaigrette van olijfolie, een scheut sinaasappelsap, peper, zout en djintan (gemalen komijnzaad). Hand rozijnen eroverheen. Hussel alles door elkaar, klaar. Lekker met veldsla in de lente, maar maakbaar het hele jaar.