zondag 15 maart 2015

Kaasvervangers

Nederlandse kaas net zo lekker als buitenlandse, kopte NRC terecht in januari. Alleen jammer dat de kazen in dit lijstje zo lastig te krijgen zijn. Welke kazerie heeft ze alle zeven? Het halve land af voor een kaasplankje is ook weer zo wat. En waarom geeft NRC niet ook vervangers voor brie, parmezaan (Texelse oude schapenkaas!), gruyère en taleggio? Zo wordt het toch weer een elitair lijstje. Kaas is sowieso iets om voor gezondheid (vet, zout) en milieu (net zo erg als vlees) te mijden. Maar als je het doet, doe het dan goed: met Nederlandse kaas. Als je die kunt krijgen. Want naast Goudse vindt je niet veel meer dan Bastiaanse Blauw. En dat is toch jammer. Net als al die vroeger typisch Nederlandse Noordzeevis die naar Rusland gaat terwijl wij zalm uit Alaska eten. Raar.

1 opmerking:

  1. De meesten zijn wel bij Kaashandel de Brink in Deventer te krijgen -- en voor wat niet voorhanden is, zijn er andere Nederlandse kazen. Zoals Werumeus Buning al schreef, op een kaasplank in Nederland moet wat bijzonders vaderlands liggen :-)

    BeantwoordenVerwijderen