dinsdag 16 november 2010

Wat we (niet) eten in november

Groente
Aardappel
Boerenkool
Chinese kool
Knolselderij
Paksoi
Pastinaak
Pompoen
Prei
Raapjes
Radicchio
Rammenas
Rode biet
Rode kool
Savooienkool
Schorseneren
Spitskool
Spruiten
Ui
Veldsla
Winterpostelein
Witlof
Witte kool
Winterpeen

Kruiden
Peterselie (Nederland, B)
Rode Peper (Spanje, B)

Fruit en noten
Appel (ook uit België en Frankrijk geen punt)
Peer
Pruim (Frankrijk)
Stoofpeer

Groentetassen
Die van www.kievitamines.nl bevatten op dit moment aan ‘foute’ groenten: rode ui, als dat geen voorraad is uit eerder seizoen, bloemkool behalve als uit Frankrijk, rode paprika, venkel behalve als uit Italië, sla. Kaswerk, of het komt uit het juiste buitenland of CO2-neutrale kassen maar daar moeten ze dan wel eerlijk en duidelijk over zijn. Vraag ernaar bij uw leverancier!

Met mate en compenseren
Als je per se verse tomaten wilt eten, neem dan Spaanse. Maar die hebben de meeste supermarkten (nog) niet. In principe uit pot en blik dus. Het is herfst, mensen! Ik heb van aubergine een herfstgroente gemaakt, weet nog niet of dat honderd procent klopt. Neem wel Spaanse. Nederlandse tomaten en aubergines zijn altijd C, net als paprika’s. Mijn oplossing: compenseren door die maaltijd geen vlees te eten. Vlees is altijd erger.

Nooit uit Nederland, toch oké (A of B)
Ananas (Costa Rica, Honduras, Panama B)
Artisjokken (Franse B)
Avocado (Spanje B)
Banaan (Colombia, Costa Rica, Ecuador, Panama B)
Citroen
Dadels (Noord-Afrika, B)
Druif (Italië, B)
Gember (Brazilië, B)
Granaatappel (Italië, Spanje, B)
Grapefruit (Turkijke, B)
Kaki
Kiwi (Italië)
Kokosnoot (Dominicaanse Republiek, Ivoorkust, Sri Lanka B)
Limoen (hele jaar B)
Lychee (niet uit Thailand)
Mandarijn (Spanje, Marokko, A)
Mango (Brazilië, Ecuador, Peru, B)
Meloen (Brazilië, B)
Passievrucht (Spanje, B)
Perzik (hele jaar B)
Sinaasappel (Spaanse)
Vijg (Frankrijk, Italië, B)

Voor de afwisseling, niet in het seizoen maar wel oké (A-B)
Andijvie (Spanje, A)
Andijvie krul (Frankrijk, A)
Aubergine (Spanje B)
Bleekselderij (Spanje, A)
Bloemkool (Frankrijk, A)
Bosui (Italië, B)
Citroen (Spanje, Turkije B)
Courgette (Spanje, A)
IJsbergsla (Spanje, B)
Komkommer (Spanje, B)
Kropsla (Frankrijk, A)
Limoen (Brazilië, B)
Rettich (Italië, A)
Rucola (Italië, A)
Snijboon (Marokko A, Spanje B)
Sperzieboon (Marokko, B)
Spinazie (Duitsland, België A)
Tomaat (Spanje, B)
Venkelknol (Italië, A)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten