dinsdag 18 november 2014

Groene curry met broccoli, courgette, tofu, cashewnoten en ui

Na een klein akkefietje met mijn lezers over de vegetarische of zelfs veganistische groene curry met garnalenpasta kwam vriendin Y. met deze geweldige oplossing. Natuurlijk moet je curry gewoon zelf maken, maar die van Fair Trade (diverse supermarkten) is wel erg lekker en bevat bovendien als we de ingrediëntenlijst mogen geloven echt alleen maar plantaardig materiaal en wat zout en zo. Ook is verdedigbaar dat in Azië in een zakje stoppen en dan ongekoeld vervoeren en eindloos houdbaar beter is dan zelf aan de slag te gaan met allerlei verse en dus vaak gekoeld gereisde producten die bovendien niet verkocht rechtstreeks de prullenbak in verdwijnen. Frituur brokjes tofu tot ze knapperig zijn (ik zoek nog manieren om ze lekker te marineren). Fruit de courgette en de ui (professioneel Thais in kwarten) niet te lang. Broccoli erbij. Blik kokosmelk erbij. Curry erbij. Lekker met rijst.

Afstandistieken
Broccoli is het hele jaar rond A / B te krijgen uit Nederland, Duitsland en Spanje. Courgette moet je eigenlijk altijd uit Spanje hebben. Nederlandse courgette is onlangs gedegradeerd tot hele jaar C wegens verwarmde kassen. Maar dat kun je zelf ook bedenken, dat courgette geen Noord Europees product van de koude grond is. Ui is ook altijd A / B, zelfs van de andere kant van de wereld. Gaat ongekoeld in grote partijen op de boot. Groot deel van het jaar A uit Nederland. Geniet ervan.

Lamsschenkelpasteitjes

Als dat geen seizoenskoken is: lamsschenkelpasteitjes met koolraap en wortel en als zoete tegenhanger stoofpeertjes. Slow close cooking, zeg maar. Voor de kinderen maakte ik een paar pasteitjes met knakworstjes. Maar dochterlief lustte de lam zo ook wel. Is dat groente? Echt? Nee. Nou ja. Lekker hoor. Met aardappelpuree. Kuiltje. Jus van het stoven. Heerlijk. Van het halve recept kun je minstens twee keer eten en dan valt de hoeveelheid vlees ook wel weer behoorlijk mee. Kerstvariant met cranberries of rode bessen: volg de link.

maandag 3 november 2014

Pastei met ham, wortel, knollen en gecarameliseerde sjalotten

Tsja, wat er in zit, zie je niet, dus erg zinvol is het fotograferen van een pie niet. Maar het aanbrengen van letters en figuren is altijd weer een groot succes. Net als het beetje kaassaus dat ik apart hield en vulde met half uitgebakken spekjes voor Vika en Mats om op hun aardappelpuree te doen. Er mocht zelfs een geprakt worteltje bij. Heerlijke pie. Het stomen van de wintergroenten heeft ze iets lichts en fluweligs. De gecarameliseerde sjalotten maken er een dansje tussen. Delicious januari 2010. Mijn favoriet aller tijden.

zondag 2 november 2014

Aardperensoep met aardperenchipjes

Aparte, rokerige smaak. Wel heel lekker. Aardperensoep met als knapperig element: dunne schijfjes goed geborstelde aardpeer frituren in olijfolie met aan het eind wat tijm erbij. Om er een maaltijd van te maken: bak stokbroodjes of in de lengte doorgesneden pistoletjes in de olie met tijm, nadat je er een teentje knoflook in geplet hebt en even laten sudderen. Komt niets dierlijks aan te pas. Het kinderlijk eenvoudige recept is te vinden in Delicious november. Daar citeer ik hier dus nog niet uit. Maar ja, het laat zich raden. Ui en knoflook fruiten, aardpeer meefruiten, bouillon erbij, pureren. Kom. Dat snap jij toch ook.