dinsdag 25 december 2012

Kerstige Cranberryrolletjes

Je kunt ze natuurlijk vaker in het jaar maken, maar ze passen echt bij een kerstbuffet, deze heerlijke cranberryrolletjes uit Verras je vegetarische vrienden. Met kappertjes en amandel blijft elke hap, inderdaad, verrassend. Ze zijn wel wat droog als je ze koud serveert. Warm echter doen de vetten uit de amandelen hun werk. Dus liever heet uit de oven meteen uitdelen. De gedroogde cranberries kocht in bij Puur en kwamen van Terschelling.



zondag 23 december 2012

Baba ganoush

Aubergines zijn een groot deel van het jaar behoorlijk milieuvriendelijk uit Spanje te eten (B). Maak er bijvoorbeeld deze heerlijke Baba ganoush van. Het is overigens lekkerder (en sneller) om de aubergines tussen de 10 en de 20 minuten te roosteren op aluminiumfolie onder de gril. Hoogste stand, elke twee minuten omdraaien. Dankzij de chilipeper (ik heb overigens gedroogde vlokken van rode peper gebruikt uit Sicilië) heeft deze baba ganoush een lekkere scherpe beet aan het eind, waardoor hij niet saai wordt. Vergeet niet om bij het serveren verse peterselie en een scheut goede olie toe te voegen.

dinsdag 18 december 2012

Soep van geroosterde knoflook

Hoe lekker ook, van die heerlijke roast blijft vaak wat over en in ál die zoete knoflookteentjes uitzuigen heeft niet iedereen zin in. Maak er knoflooksoep van, zoals bijvoorbeeld in dit Italiaanse recept. Je kunt de ingrediënten verdubbelen als je véél over hebt. Ik heb er bovendien flinterdun gesneden prei bij. Eigenlijk is het een zelfstandig recept geworden. Een snufje parmezaanse kaas maakt het soepje af. Met dank aan huisgenoot P., die zei: "Dan maak je er toch gewoon soep van."

Pastiwaat!?

Dochterlief at gisteravond (met 39 graden koorts ook nog eens) vrijwillig van de lange chipsspriet waarin een van de pastinaken uit Jamie's roast was veranderd. Tip voor de volgende keer: maak een paar sprieten van twee à drie millimeter dik.

zondag 16 december 2012

My first rijsttafel

Sinterklaas schonk mij dit jaar het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Vandaag maakte ik mijn eerste zondagse close rijsttafel met sambal goreng kool (40), lekkerbekjes met kruiden (210) en rendang van eieren (325). En kroepoek, gebakken uitjes, seroendeng en pindasaus uit pakjes en potjes. Het ging net in een ruim uur, niet helemaal eenvoudig zondagvoedsel, maar dat het eten voor komende woensdag klaar staat, is ook wat waard. Nog 575 te gaan.