zaterdag 6 augustus 2011

Stifatho me feta

Ik weet niet precies wat het seizoen van sjalotten is, maar ik ga uit van de zomer. Dit is een van mijn favoriete recepten, uit het boek Recepten uit de Griekse keuken van Wiebe Andringa uit 1989. Ik kocht het ooit bij de Slegte. De sjalotten gaan er aan één stuk in, prachtig gezicht en erg lekker. Het is ook typisch een gerecht dat langzaam tot zijn recht komt: als je het proeft zodra het net op het vuur staat, is het echt vies. Twee uur (!) later is het echter goddelijk.

De keer dat ik het op houtvuur maakte voor Pamela, Andrea en Peter zal ik nooit vergeten. Het was ook gelijk de beste die ik maakte, omdat ik voor het eerst het vlees in drie, vier porties rondom bruin bakte. Van rundvlees komt veel vocht, en daar stond ik het als student altijd in te koken. Snel dichtbakken in porties dus. Teleurstellend: op twee kilometer fietsen van de camping was een ekologische diervriendelijke runderboer. Ons vlees had kunnen grazen aan het Veluwemeer. Maar toen had Peter de lappen al bij de Plus gekocht en kwam het - weten wij veel - uit Rusland. Blijft iets onbegrijpelijks. Maar lékker.

dinsdag 2 augustus 2011

Kabeljauw, bietentzatziki en geroosterde nieuwe aardappelen

Kabeljauwpakketjes met spek zoals in in Jamie Olivers Kookrevolutie, bietentzatziki en geroosterde aardappelen zoals in dit recept.