dinsdag 7 juni 2011

Ovenaardappeltjes, lamsworstjes, broccoli

Zo kan het ook, lekker eenvoudig: broccoli met kaassaus. Liefst op ouderwetse wijze gemaakt, zoals te lezen in je moeders kookboek voor de pasgetrouwde huisvrouw van Margriet. Bak er ovenaardappeltjes bij en lamsworstjes of zelfgemaakte slavinken. Het is maar een ideetje. Broccoli kun je het best eten van juni tot en met oktober van Nederlandse bodem (B). De Spaanse in de winter zijn te energieonvriendelijk (C).

zondag 5 juni 2011

Rabarbercrumble

Theoretisch kan het al vanaf april maar mijn ervaring is dat het dan vaak nog uit kassen komt. Met de rabarber die ik vandaag in de Albert Heijn kocht loop je geen risico. Crumble vanavond!

Pasta met verse spinazie en camembert

Het is het seizoen om véél verse spinazie te eten. Als het dan ook nog vegetarisch kan... Dit recept uit De kookrevolutie van Jamie Oliver is heerlijk en simpel. Ik kopieer het recept niet letterlijk want dat boek moet je gewoon in huis hebben. Maar het komt neer op pasta (papardelle of grote pipe rigate) en als ze gaar zijn de verse spinazie nog een halve minuut meekoken. Op het oog, ze slinken razendsnel. De camembert laat je als dat kan in z'n houten doosje of doe je in een tapasschaaltje. Haal het kapje eraf, hak er wat knoflook en rozemarijn overheen, beetje peper en zout en overgiet met scheut olie. Twintig minuten in de oven tot het een lekker korstje heeft. Maak de pasta met spinazie af met wat parmezaanse kaas en de eters mogen een eetlepel of meer gesmolten camembert toevoegen.

Close dipje

Bah. Volgens de kalender kon ik met een gerust hart asperges gaan halen, komen ze uit Italië en liggen ze in een open koeling. Is het seizoen nu al weer voorbij? Hetzelfde verhaal voor sperziebonen. Goed, ze zijn op hun energievriendelijkst in augustus, maar ze mogen in juni ook wel (B). Komen ze uit Egypte. Waarom, oom Albert? Toen maar naar de Hoogvliet gegaan. Die hadden, natuurlijk, wel asperges uit Limburg. Hoera. Maar de sperziebonen komen uit Marokko. Verdikkie. Toen heb ik een ZONDE begaan. Ik heb haricots verts uit Kenia gekocht. HET SYMBOOL VAN ALLES WAT IK NIET MEER WIL. Ik thuis checken, bleken die Marokkaanse sperziebonen geen punt. Verdikkie. Nou ja. Het is met duurzame vis, niet met vlees. En haricots verts zijn veel lekkerder. En ik zal het noooooit meer doen.