dinsdag 28 december 2010

Lamspasteitjes met rode bessen of cranberries

Een van de beste recepten van 2010, uit die geweldige januari-editie van Delicious die ik vol vetvlekken en ezelsoren en aantekeningen heb gekookt dit jaar. Tweede kerstdag maakte ik ze weer voor familie in De Lier, waar neef Ronald er maar niet vanaf kon blijven. Die ontdekte dat ze koud ook lekker zijn. En vandaag ga ik er de rammelende magen van mijn klimvrienden mee vullen na een middag buffelen in de touwen. De rode bessengelei maak je uiteraard in de nazomer. Op dit moment erg lekker met Nederlandse cranberries, een fijn recept vind je in Nigella's kerst. Ik vind de tijd niet om recepten over te typen, als je echt graag een scan wilt van een bepaald recept, laat het dan even weten. Hoe dan ook een Close Cookingtopper, hoewel ik mijn lam altijd bij de Murk betrek.

zondag 19 december 2010

Wel en niet in december

Groente
Aardappel
Aardpeer
Boerenkool
Chinese kool
Knolselderij
Koolraap
Paksoi
Pastinaak
Pompoen
Prei
Raapjes
Radicchio
Rammenas
Rode biet
Rode kool
Savooienkool
Schorseneren
Spitskool
Spruiten
Ui
Winterpostelein
Witlof
Witte kool
Winterpeen

Kruiden
Peterselie (Nederland, B)
Rode Peper (Spanje, B)

Fruit en noten
Appel (ook uit België en Frankrijk geen punt)
Peer
Pruim (Frankrijk)
Stoofpeer

Met mate en compenseren
Als je per se verse tomaten wilt eten, neem dan Spaanse. Verder uit pot en blik. Het is herfst, mensen! Ik heb van aubergine een herfstgroente gemaakt, weet nog niet of dat honderd procent klopt. Neem wel Spaanse. Nederlandse tomaten en aubergines zijn altijd C, net als paprika’s. Mijn oplossing: compenseren door die maaltijd geen vlees te eten. Vlees is altijd erger.

Nooit uit Nederland, toch oké (A of B)
Abrikoos (Zuid-Afrika, A)
Ananas (Costa Rica, Honduras, Panama B)
Artisjokken (Spanje, B)
Avocado (Spanje B)
Banaan (Colombia, Costa Rica, Ecuador, Panama B)
Citroen
Dadels (Noord-Afrika, B)
Druif (Italië, B)
Gember (Brazilië, B)
Granaatappel (Italië, Spanje, B)
Grapefruit (Turkijke, B)
Kaki
Kiwi (Italië, A)
Kokosnoot (Dominicaanse Republiek, Ivoorkust, Sri Lanka B)
Limoen (hele jaar B)
Lychee (niet uit Thailand)
Mandarijn (Spanje, Marokko, A)
Mango (Brazilië, Ecuador, Peru, B)
Meloen (Brazilië, B)
Passievrucht (Spanje, B)
Perzik (hele jaar B)
Sinaasappel (Spaanse, A)
Vijg (Frankrijk, Italië, B)

Voor de afwisseling, niet in het seizoen maar wel oké (A-B)
Andijvie (Spanje, A)
Andijvie krul (Frankrijk, A)
Aubergine (Spanje, B)
Bleekselderij (Spanje, A)
Bloemkool (Frankrijk, A)
Bosui (Italië, B)
Citroen (Spanje, B)
Courgette (Spanje, A)
IJsbergsla (Spanje, B)
Komkommer (Spanje, B)
Kropsla (Frankrijk, A, Spanje, B)
Paprika (Spanje, B)
Rettich (Italië, A)
Rucola (Italië, A)
Snijboon (Marokko A, Spanje B)
Sperziebonen (Marokko, B)
Spinazie (Spanje, A)
Tomaat (Spanje, B)
Venkelknol (Italië, A)
Wortelen (Spanje, A)