dinsdag 6 juli 2010

Polderpasta Postelein

Vanavond maake ik pasta postelein: polderpasta. Het leek me helemaal niet lekker, maar ja. Je moet het een keer geprobeerd hebben, hè? Vorig jaar berichtte ik dat deze hardcore Hollandse groente slecht verkrijgbaar was en Albert Heijn wel een bordje maar geen postelein had, maar dit keer maakt Albert Heijn er echt werk van. Mijn moeder maakte het altijd met roerei en aardappelpuree. Erg saai. Van voor haar Italiaanse periode. Kan overigens ook met raapsteeltjes zijn. Kan me niet voorstellen dat het anders smaakt. Grondig. Alsof je een bord aarde gaat eten. Mijn geliefde houdt er wel van. Mijn dochter kreeg het ook zowaar weg. Voor de liefhebber dus. En erg Hollands, dat wel.

Afstandistieken
Spaghetti: Zuid-Europa, traag
Postelein: Nederland
Zongedroogde tomaten in olie: Zuid-Europa, traag
Rauwe scharrelham: Nederland of Duitsland
Ui: Nederland
Knoflook: Spanje, traag
Olijfolie: Italië, traag
Oude boerenkaas: Nederland

Ziet er uit alsof de helft niet Nederlands is en wat stelt het dan nog voor!? Let op: de verse dingen, die in de koelkast en na kopen snel weg moeten, zijn Nederlands. En er kwam niets met het vliegtuig. Dáár draait het om.

Waarom Close Cooking?

Close Cooking is, samengevat: groente van dichtbij en uit het seizoen, minder vlees en volgens de vleeswijzer, vis volgens de viswijzer en variatie met ongekoelde blikken of potten. Dichtbij betekent: uit Nederland en wat mij betreft ook bij voorkeur uit de supermarkt om de hoek. Het dagelijkse koken en boodschappen doen moet niet te tijdrovend worden en voor iedereen uitvoerbaar zijn.

1. Het is beter voor het milieu
Onze aanwezigheid richt enorm veel schade aan. Wat jij als individu eet is een druppel op de gloeiende plaat. Maar het is iets. Vervoer kost veel energie. Kassen kosten veel energie. En het is in veel gevallen gewoon niet nodig.

2. Het is gezond
Je gaat noodzakelijkerwijs zo veel mogelijk vanuit basisproducten werken. Geen voorgeproduceerde rotzooi meer. Dat scheelt enorm veel e-nummers, verborgen suikers en verborgen zout. Overigens: op de koude grond wordt meer gif gebruikt dan in de kas. In Nederland houden boeren zich aan de regels, hoop ik dan maar.

3. Het is leuk
Ik ben in juni echt blij met mijn eerste aardbei. De afwisseling is een feest. En je gaat nieuwe dingen proberen. Ik heb me het afgelopen jaar helemaal suf gekookt en bijna elke avond iets nieuws op tafel gezet.

4. Je bent wat je eet
De tijd moet uitwijzen of het een slim of dom dieet is. Maar laten we het gewoon recht voor zijn raap zeggen: sperziebonen uit Ethiopië als het buiten vriest, frambozen op je ijs tijdens het Kertdiner, Peruaanse asperges tijdens de 'lente' in maart... en is zoiets als in augustus met je bedrijf gaan karten op een indoor ijsbaan. Zo dom wil je toch niet zijn? Het is een trend: sinds privé belangrijker is dan werk, individuele ontplooiïng belangrijker dan de rest van de wereld, we gemiddeld drie reizen per jaar maken en rond de pensioengerechtigde leeftijd nog steeds 'jong' genoemd willen worden, denken we dat het altijd vakantie is. De hele winter onder de zonnebank, de cv op 25 graden, bij het minste straaltje zon in korte broek op slippers naar buiten en altijd eten wat we in de vakantie eten. Proberen om van Hollandse grond te dineren is het Nieuwe Chique.

Juli, die fijne maand!

Een hoop fijne nieuwkomers deze maand. Eindelijk van de winterpeen af, want bospeen en waspeen mogen nu. Verder: courgette, koolrabi, paksoi (Milieu Centraal heeft die verschoven), selderij. Alweer in hun laatste maand zijn: peultjes, rabarber, radijs en kersen. Geniet er nog even van.

Groente
Aardappel
Andijvie
Bleekselderij (nieuw)
Bloemkool (maar ik zie alleen Italiaanse)
Bospeen (nieuw)
Bosui
Broccoli
Chinese kool
Courgette (nieuw)
IJsbergsla
Koolrabi (nieuw)
Komkommer
Lamsoren
Paksoi (nieuw)
Peultjes (laatste maand)
Prei
Postelein
Raapjes
Rabarber (laatste maand)
Radicchio
Radijs (laatste maand)
Rettich
Rode biet
Rode kool
Rucola
Selderij (nieuw)
Sjalot
Sla
Snijselderij
Sperzieboon
Spinazie
Spitskool
Tuinboon
Ui
Venkel
Waspeen (nieuw)
Witlof
Witte kool
Winterpeen
Zeekraal

Fruit en noten
Aardbeien
Appel
Blauwe bes
Bramen
Frambozen
Kersen (laatste maand)
Kruisbes
Rode bes

Smaakmakers
Knoflook (als je ze kunt vinden: tijdelijk uit Nederland)

Instinkers
Jammer, jammer, maar het aspergeseizoen is kort en alweer voorbij. Let op dat Nederlandse aspergetelers graag mengen met Peruaanse en zo aan twee kanten het seizoen proberen te rekken. Asperges uit de Peruaanse woestijn zijn echt heel fout (E). Snijboon komt pas in augustus en is nu nog een energievretend kasproduct (D). Sperzieboon is te doen (B) maar ook pas echt milieuvriendelijk in augustus.

Groentetassen
Die van www.kievitamines.nl bevatten op dit moment aan ‘foute’ groenten, voor zover ik kan zien: niets.

Met mate en compenseren
Paprica's, tomaten, aubergines: ze horen voor het gevoel bij de zomer en sommige mensen vinden het zelfs typisch Nederlandse exportproducten. Dat zijn het niet. Ze komen altijd uit de kas ook in de zomer. Zelf redeneer ik: ’s zomers staan de kassen uit. En zou je ze ook buiten kunnen telen. Bovendien heb je in de zomer geen keus. Geniet er dus maar van. Ter compensatie doe ik ze zo veel mogelijk in vegetarische of vleesarme gerechten.

Nooit uit Nederland, toch oké (A of B)
Abrikoos (bij voorkeur Franse, geen Zuid-Afrikaanse)
Ananas
Artisjokken (Franse, Spaanse)
Asperges (Italiaanse, Franse of Spaanse)
Banaan
Citroen
Dadels
Druif
Gember (Brazilië)
Granaatappel (niet uit Iran)
Grapefruit (niet uit China of Argentinië)
Kaki
Kokosnoot (hele jaar B)
Limoen (hele jaar B)
Lychee (niet uit Thailand)
Mango
Meloen (Nederlandse zijn slecht)
Nectarine (Spaanse)
Perzik (hele jaar B)
Sinaasappel (Marokkaanse of Spaanse)
Vijg (alleen Franse of Italiaanse)

maandag 5 juli 2010

Bloemkoolcurry

Een heerlijk recept, vooral vanwege de gebakken aardappelblokjes die erin zitten en de zachte kokosmelk. Kokos? Ja, kokos. Staat als weinig belastend te boek, is lang houdbaar en hoeft niet gekoeld. Er staan een hoop vergelijkbare recepten op www.ah.nl/recepten maar deze vind ik het lekkerst. In het recept staat dat het 'slank en gezond' is 'voor in de lente'. Het eerste zal wel kloppen maar het tweede... Het is nu juli en ik heb nog steeds moeite om Nederlandse bloemkolen te vinden. Vertrouw niet zomaar een kok die met seizoenen smijt. Bloemkolen zijn van de zomer en tot ver in het najaar. Deze curry is lekker met rijst en papadum. Voor wat afwisseling zorgen een paar in blokjes gehakte aardappelen die je eerst in zonnebloemolie op hoog vuur in een minuut of vier, vijf rondom bakt en een of twee in reepjes gehakte geroosterde paprika's uit een pot, die je er op de laatste moment doorroert. Door er een pond aardappelen in te doen maak je er een aardappelgerecht van. Ook lekker. Als je met z'n tweeën bent, vries je de helft of 2/3 in voor later.

** NB: doe de yoghurt er pas bij nadat je wat je bewaart apart hebt gedaan; bij elke portie nieuw bakje Griekse yoghurt. Breng die goed op smaak met zout en peper. Maakt je gerecht wat pittiger en smaakvoller **

Closistics
Zonnebloemolie: Ver maar traag
Aardappels: Nederland
Milde currypasta: ?
Rode paprika: Nederland (kas, weglaten)
Bloemkool: Nederland
Kokosmelk: Ver maar traag
Eieren: Nederland
Yoghurt: Nederland
Koriander: Nederland of België

donderdag 1 juli 2010

Spaghetti Armoe

Gisteren tussen de puinhopen van drie uur tien kleuters over de vloer een snelle makkelijke pasta van Sylva Witteman gemaakt: spaghetti met pittige ansjovissaus en pangratatto. Italië op zijn elementairst, of armoedigst: pasta met gebakken oud brood. Kan het hele jaar door gemaakt worden, maar bij deze wat droge hap is een frisse zomerse salade wel aan te bevelen.