woensdag 30 december 2009

Kippencrisis: de Duitsers stelen onze eieren

Weer lege eiervakken bij de Albert Heijn, alleen nu zijn bijna alle eieren op in plaats van alleen de biologische zoals een maand geleden. We weten nu hoe het komt. En het zijn de Duitsers, die het doen! Omdat de Duitse pluimveesector helemaal aan het overstappen is op scharreleieren en dit proces moeizaam verloopt, zijn er tekorten in Duitsland. Met als gevolg: stijgende prijzen en lege schappen. Nederland is op dit moment voorloper op dit gebied: nog maar 40% van de pluimveebedrijven hebben een legbatterij. In 2012 wordt dat in heel Europa verboden. De Duitsers zijn goed bezig, want die beginnen op 1 januari al. Wedden dat wij over twee jaar de achterlopers zijn? Ondertussen maak ik me een beetje zorgen of we dankzij de Duitsers en het plotselinge scharrelsucces nu zelf ineens met Italiaanse eieren komen te zitten. Zijn we lekker bezig.

311209: Volgens de laatste berichten heeft de Albert Heijn de eieren weer onder controle. Of dit inclusief vrije uitloop en biologisch is weet ik nog niet.

03010: Vandaag weer geen eieren. Zie foto.

zondag 27 december 2009

Eindelijk uitbuiken: kerstsalades

We besloten dit jaar op ons familiefeestje niet weer iedereen wat mee te laten nemen en uiteindelijk tonnetjerond weer met van alles naar huis te moeten. Dus: naast de groentetaart van mijn broer twee heerlijke lochte salades gemaakt. Die deden het goed deden op onze derde kerstdagborrel met oom, tante, neef, noom en nicht. En wat waren we tevreden met onszelf toen er behalve wat rijst en wat worteltaart niets overbleef. Salade is niet close in de winter, maar dankzij Mac van Dinther's eetbijlage van afgelopen donderdag weet ik dat het dan in elk geval van een speciale door Albert Heijn gecontroleerde plantage in Italië komt. Het moet maar even.

Klassieke salade met peer, blauwe kaas en walnoten
De dressing maak je met een hoop olijfolie, wat minder balsamico, peper, zout, honing, mosterd en verse bieslook. Tot dan toe zijn we nog niet erg dichtbij huis, maar dat komen we wel met Nederlandse peertjes, blauwe kaas van Bastiaansen uit Brabant en walnoten uit de boomgaard van meneer Zwanenburg. Voor de niet-vegetariërs had ik spekjes van hetzelfde Gelderse scharrelvarken waar we gisteren van aten. Weet niet of het waar is maar ik wil het graag geloven.

Closistics
Olijfolie: Italië
Balsamico: Italië
Peper: ?
Zout: ?
Honing: Frankrijk
Mosterd: Zaanstreek
Bieslook: België
Gemengde sla: Italië
Peertjes: Nederland
Blauwe Kaas: Brabant
Walnoten: Hellevoetsluis
Spekjes: Gelderland

Arroz blanco frio con verduras y vinagreta
(Koude rijst met groente en vinaigrette, uit: 1080 recepten van Simone en Inés Ortega)
Ik heb niet zo veel tegen rijst. Het kan langzaam vervoerd worden met de boot en je bewaart het tot het op is, hoeft er nooit iets van weg te gooien. Deze rijstsalade (nummer 186) kan ik echt aanraden. In Mediterrane landen vind je dit vaak in het koelvak, in Nederland staat het helaas nog steeds niet standaard naast het huzarenslaatje. En het is zo lekker in de zomer. Maar dus ook als lichte bulkaanvulling op een buffet. Wie trek heeft neemt gewoon wat meer, blijft er over dan is het nog een paar dagen houdbaar. Met groenten uit de diepvries omdat ik denk dat dat wel kan. De biologische van Albert Heijn zijn erg mooi groot en smakelijk.

Closistics
Basmatirijst: ?
Olijfolie: Italië
Witte wijnazijn: Frankrijk
Erwten: ? Diepvries biologisch Albert Heijn
Peterselie: België
Eieren: Nederland
Zout: ?

zaterdag 26 december 2009

In wijn gestoofde hamlappen, puree, ratatouille

Eenvoudige, maar smakelijke maaltijd voor tweede kerstdag met opa. Alleen werden de hamlapjes wat droog, hadden ze langer moeten staan dan het halve uur van het recept? De saus met honing, rozemarijn en rode wijn maakte veel goed. Met puree verslaat ook niemand me meer. Boter, crème fraiche, mosterd, zeer fijn gehakt sjalotje en een beetje melk maakt het tot een belevenis.

Closistics
Hamlapjes: Gelderland
Rode wijn: Frankrijk
Runderbouillon: ?
Honing: Frankrijk
Boter: Nederland
Rode ui: Nederland
Rozemarijn: Nederland
Aardappelen: Nederland
Melk: Nederland
Mosterd: Zaanstreek
Thijm: Nederland
Groenten: ? (diepvries)

NB: het wordt hoog tijd voor diepvriesonderzoek.

Eend met tutti frutti, peer en pastinaak

Lesje close cooking van mijn schoonstiefmoeder Ellen op eerste kerstdag: eend met tutti frutti, aardappelen, stoofpeer en gestoofde wortelen en pastinaak. Kersteten met een duidelijk seizoenssignatuur. Het oogt alleen niet waanzinnig feestelijk, dat is waar. Maar mijn goed ogende salade voor derde kerstdag is gewoon helemaal fout. Realiseer me steeds meer dat gedroogd fruit, diepvries en blik de enige oplossing is voor het winterse koken.

maandag 21 december 2009

Het is winter, nu wordt het moeilijk

Kerstvakantie, eindelijk tijd om plannen te maken voor meer close cooking. Echt te weinig tijd voor gehad afgelopen maanden. Helaas. Zoals op de foto ziet mijn tuintje er nu uit; met zielig toefje koriander. Hielden het nog best lang vol. Zonder de geplande warmoes / snijbiet waar ik mee wilde experimenteren. Komt nog. Je vraagt je wel af hoe ze dat vroeger deden. Maar in mijn koelkast ligt al anderhalve maand een pastinaak en een kontje knolselderij. Dus eigenlijk weet ik het wel. Stapelgroente noemden ze dat. Alles wat houdbaar is, is van waarde. Kool, kool, kool. Wortel, wortel, wortel. O joy.

Beste pizza tot nu toe: pizza alle acciughe

Goed onthouden. 350 gram tarwebloem, plus wat extra voor kneden, rollen en balanceren. 4 theelepels gedroogde gist. 2,5 dl lauw water. Kneden. Twee uur rijzen of tot twee keer zo groot. Oven voorverwarmen op 250 graden. Rollen op plank. Overdoen op met olijfolie gekwaste plaat. Narollen, ruime randen laten. Niet te veel zugo (bv. met basilicum), lichtjes bedekken. Mogen open plekken tussen zitten. Bedekken met bijvoorbeeld salami en geraspte kaas aan de ene kant en aan de andere kant veel halve cherrytomaatjes, plakken mozarella en ansjovisjes. Losjes kruiden met verse of zelf gedroogde thijm of rozemarijn. Aan die kant bedruppelen met olie van de ansjovisjes. Ook de randjes invetten met de ansjovisjes. Kort in de bloedhete oven, namelijk 10 minuten. Pizza zwelt. Ansjovis smelt. Waan-zin-nig lekker. Voor het eerst met mooie mollige randen, knapperig, van binnen luchtig, midden dun, randen broodachtig. Nee dit is nauwelijks close maar ik moest weer eens.

Closistics
Water: close
Bloem: close
Gist: ?
Bertollisaus: ?
Salami: ?
Ansjovis: ?
Cherrytomaatjes: close (maar ja)
Koeienmozarrella: Bayreuth (735 km)
Geraspte Goudse kaas: close

donderdag 3 december 2009

Gewoon = duurzaam, koop van de koude grond

Gerda Verburg zei het mooi, tijdens weer een discussieavond over duurzaam eten, gisteren in de Rode Hoed: gewoon eten is duurzaam eten. En zij noemde als voorbeeld boerenkool waar één nachtje vorst overheen is geweest. Mooi voorbeeld, maar breng het maar eens in de praktijk. Daar gaat dit weblog over. Gewoon eten betekent: Nederlands eten. Want tot de Tweede Oorlog aten we gewoon wat er in Nederland van onze eigen koude grond kwam. Dat is per definitie het meest milieuvriendelijk. Kortom wie duurzaam wil eten, moet koken wat oma kookte. En dat is nu net waar de meeste mensen geen zin in hebben, van die sufgekookte groenten en zo. En die eeuwige aardappelen. Het is ook zo jammer dat wij in de vorige eeuw onze kookkunst, die er echt wel was, hebben verloren. Daarom zoek ik troost bij Belgische en Britse close koks. Maar probleem blijft: het is zo zwaar allemaal. Wordt vervolgd!

woensdag 2 december 2009

Close Marokkaans

Leuke manier om knolselderij, toch een wat uitgesproken groente als je broccoli gewend bent, klaar te maken: roerbakken met grof gehakte rode ui en merguezworstjes. Bedacht door Onno Kleyn van de Volkskrant. Op smaak brengen met chilivlokken en ras-al-hanout. Dat laatste is een mix die in de eerste plaats naar kaneel smaakt en je bij de 'Murk' om de hoek kunt kopen. Garneren met geroosterd amandelschaafsel en gehakte peterselie. Het is, zoals Onno Kleyn al doet vermoeden in zijn inleiding, een verrassende combinatie. Ieder element is even belangrijk. De boerse smaak van de knolselderij krijgt iets chiques met de amandel.