maandag 27 juli 2009

Het beste kraamcadeau


Dochterlief zal zeker kiezen voor de Kleine Zeemeerminknikkers die ze van haar oom kreeg, maar papa en mama waren erg blij met de kookprestaties van Mats kokende bijnanaamgenoot Tieske. Die keek ons afgelopen zondag diep in de vermoeide ogen en zei: ik kom vanavond langs met een pan soep en een brood.

Nieuwe eter in huis

Er is een nieuwe eter in huis: Mats, 3600 gram, afgelopen zaterdag om 14.59 geboren. Een deel van de energie voor deze prestatie werd geleverd door Mijn Moeders Boeuf Stroganoff, waarvan ik het recept nog wel eens zal bespreken. Het was het laatste wat ik gekookt heb. Mats moeder maakte een prachtige taart. Ik kom voorlopig niet verder dan beschuit met muisjes.

vrijdag 24 juli 2009

Close omasoep uit Maasdijk

Toch leuk als je soepdromen meteen uitkomen. Weet je nog, die trendy soepwinkels van vijf jaar geleden? Afgelopen zondag klaagde mijn vriendin nog over het feit dat die overal verkrijgbare verse soep weer helemaal uit is. En nu is die soep er gewoon, zag ik op de teletekst van TV West, in een potje. Onder de naam PUUR Tomaat brengen vijf Westlandse trostomatentelers, geholpen door de Gebroeders Van den Ende uit de Lier aan de Maasdijk, een ouderwetse omasoep uit. Geen conserveringsmiddelen of andere rimram. Tomaten, slierten, ballen. Leuk, mijn eigen oma woont ook in Maasdijk. Die maakte haar beroemde tomatensoep overigens gewoon met een pakje. Dat vonden ze in de jaren zestig heel modern. We moeten er wel voor naar een speciaalzaak. Heb er nog geen gevonden in de buurt. Maar hoera voor deze tuinders die het hélemaal begrepen hebben. Nu maar hopen dat hun volgende product een basis voor sauzen is.

PS: Het kan natuurlijk altijd beter. De Soepfabriek maakt al langer soepen met zo min mogelijk vervoerskilometers en daarbij ook nog allerlei extra milieumaatregelen waar ze in het Westland wel niet zo van zullen houden. Maar ja. Westland is dichterbij dan Groningen.

Vis van toch niet zo dichtbij

Je kunt er een leuke naam aan geven, moet het wel waar zijn. Vandaag de kleine letters op de verpakking eens gelezen: de schol van de Albert Heijn-actie 'Vis van dichtbij' komt uit de Noord-Atlantische Oceaan. 'Wij streven naar duurzame visvangst', staat eronder. Jaja. Streven. En we nemen de haven (Den Helder) als vertrekpunt van de vis. En gaan nog even inpakken in Brugge, want dat kan niet in Den Helder. Toch een beetje een tegenvaller, Albert. Als ik er ook nog de viswijzer op nasla, word ik helemaal verdrietig. Tong willen we op dit moment het liefst uit Hastings, Engeland. Schol willen we op dit moment wegens overbevissing zelfs liever helemaal niet. Meer lezen over hoe je vis écht duurzaam maakt, kan op de site van Marine Stuartship Council, waarop ook deze toegankelijke Nederlandstalige lezing. Voorlopig worden we van de Albert Heijn niet veel viswijzer.

donderdag 23 juli 2009

Het lijkt hier wel een brasserie

Het is heel goed mogelijk om in een half uur zonder pakjes en zakjes een maaltijd van brasseriekwaliteit op tafel te zetten. Bijvoorbeeld deze heerlijke kipfilet met worteltjes en hazelnoten, puree en in honing en citroensap gestoomde prei. Goed, het was veertig minuten uiteindelijk. Maar toch. Bak de kipfilet op hoog vuur bruin en laat 'r daarna rustig op een laag vuur garen in tien minuten tot een kwartier. Voeg daarna gehakte sjalotten, worteltjes en hazelnoten toe. Afmaken met een eetlepel sherry, drie eetlepels melk en een halfje Boursin. Dit laatste is het enige dat dit recept een beetje ordinair maakt en direct herkenbaar als typisch jaren negentig. Ik knipte het als student uit de Allerhande. Dochterlief liet zich de Boursinworteltjes trouwens goed smaken, bij hoge uitzondering. De puree maakte ik met Nederlandse kruimige aardappelen en een beetje boter, melk, zout en peper. Voor prei vond ik een leuk recept op www.ah.nl. Opgemaakt zoals op de foto, met de prei en een beetje van het nat op de puree, ziet het er ineens schokkend sjiek uit, vond de thuiskok.

woensdag 22 juli 2009

Vis van dichtbij

De Albert Heijn adverteert in de schappen met schol en tong die bij Den Helder meerdere keren per week het land inkomen. Hoe ver de reis daarnaartoe is, vermeldt Albert niet. Overigens gaat de vis wel nog even van Den Helder naar Brugge en terug om verpakt te worden. Maar de reis kan onmogelijk zo ver zijn als die de MSC-zalm uit Alaska aflegt. Doel is trouwens ook dat de vissers het MSC-keurmerk gaan halen. Visserijnieuws meldde het al in mei dit jaar, maar het is natuurlijk pas interessant als het ook echt in het schap ligt. En dat is nu zo. Ik ga er snel mee aan de slag in de keuken. En ook eens op zoek naar de MSC-makreel. Receptsuggesties volgen nog. Het valt te hopen dat de vleesindustrie ook eens wat duidelijker gaat aangeven waar hun waar vandaan komt.

Nog maar een zomerpizza

'Even' een pizza maken is sinds een paar weken volstrekt normaal geworden. Bij mij komt er écht geen diepvries meer in op de dagen dat ik kook. Zoveel moeite is het niet, even dat deeg maken. Tijdens het rijzen even naar speeltuin De Doorbraak bij de Meelfabriek. Op de terugweg even ingrediënten halen. Kneden, zo dun mogelijk uitrollen. Dan een restje tomatensaus van gisteren erop met wat geperste knoflook erdoor geroerd. Ene helft naar keuze van dochterlief met ham, sjalotten en Parmezaanse kaas belegd. En daarop wat riante, mooi ogende plakken tomaat. Na het bakken in de oven nog wat basilicum erop, natuurlijk. En de tomaat er weer af voor dochterlief. De andere helft met eerst verbrokkelde blauwe kaas, dan gekaasschaafde courgette en een rijtje halve zwarte olijven zonder pit. De hamhelft kun je afmaken met een streekje olijfolie met rode peper, lekker pittig. Enne... ja, de saus is van Heinz en de kaas is niet Close. Niks aan te doen. Het leven wordt wel heel kleurloos anders.

Close Cook drinkt uit kraan

Op mijn werk vandaag een beetje een oenige discussie over welk water het lekkerst is: dat uit onze oude 'cooler' of dat uit het onlangs aangeschafte apparaat dat het kraanwater koelt en filtert. Als je het verschil al proeft, dan nog is er natuurlijk maar één intelligente keuze. En als je dat koud wilt hebben, dan zet je het even in de koelkast. Maar dat we gestopt zijn met die plastic tonnen uit de 'cooler' is al een hele vooruitgang. Nestlé kwam dat naar ons toe brengen uit Étalle in België. Da's al minstens 351 kilometer heen en 351 kilometer terug, als we het zelf zouden gaan halen.

Chique duinwatertje
Wij hebben in Leiden een chique duinwatertje uit het Wassenaarse Meijendel. Of een kakwatertje, jij mag het zeggen. De site van het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland, dat sinds 1 juli om onbegrijpelijke redenen Dunea heet vertelt met smaak hoe Maaswater (dat is het enige onaantrekkelijke aan het verhaal) via een langzaam filterproces in de duinen verandert in ons heerlijke kraanwater. Een chefkok zou het nauwelijks aantrekkelijker kunnen vertellen. Hoe dan ook legt dit water hemelsbreed nog geen 20 kilometer af. Kortom: de Close Cook drinkt, natuurlijk, uit de kraan.

Nog niet overtuigd?
NRC.next heeft vandaag een verhelderend artikel over kraanwater, waar niets mis mee is. Het artikel staat helaas niet op hun site. Maar de inhoud laat zich raden: gebotteld water komt vaak van ver, zit in zeer milieuonvriendelijke pet-flesjes die vervolgens ook nog eens in de berm worden geflikkerd. Als je dan ook nog leest dat, volgens dit artikel, 40% van de flessen met gefilterd leidingwater zijn gevuld, weet je genoeg. Water met een dure, onnodige omweg.

Aanvulling: water met een omweg?
Nader onderzoek van de kleine lettertjes leverde de volgende teleurstelling op. Het water van Dunea wordt bij Brakel uit de Maas getapt, in Bergambacht voorgezuiverd en pas daarna in Meijendel twee maanden lang definitief gefilterd in duinzand. Totale reis, over de weg: 137 kilometer. Is overigens nog altijd korter dan 'bronwater'.


Grotere kaart weergeven

zondag 19 juli 2009

Broccolizondag

'Wat zullen we eten?' 'Ik heb geen honger.' Het einde van een zondag zoals het hoort. Uitslapen met zijn tweeën, want dochter logeren bij opa. Omelet met verse peterselie en zelfgebakken brood lunchen met opa die dochterlief komt terugbrengen. Een wandeling door het Van der Werffpark naar de koffiekas van de Leidse Hortus Botanicus. Koffie, koekje, bloemetjes kijken, grinniken om de penisplant, naar de vissen zwaaien. Op de terugweg kun je voorspellen dat niemand honger heeft. Dus dat wordt soep. Verse soep. Broccolisoep. Gezellig voor de tv. Anderhalve liter water, drie kippenbouillonblokjes, de broccoliroosjes met niet te weinig stam erin. Twintig minuten tot een half uur koken met een laurierblaadje. Dot room erbij. Door de blender met een berg verse basilicum en peterselie. Klaar. Om het eten ervan wat spannender te maken garneren met stukjes stokbrood uit de oven, met gegratineerde brie. Lekker met een beetje verse rozemarijn. Die ik er overigens wel weer afhaal voor het eten.

vrijdag 17 juli 2009

Close koekjes

Tussendoor ook nog koekjes gemaakt met mijn dochter. Niet aan te bevelen. Ik heb het wéér gepresteerd om te vergeten dat deeg altijd moet rusten, rijzen of iets anders idioots. Dus ik stond samen met dochterlief beertjes, hartjes en olifantjes te steken terwijl de aardappeltjes pruttelden en de braadworst welde. Ik deed het met tarwebloem van De Nieuwe Band, de enige leverancier van steengemalen meel en bloem die er expliciet naar streeft Nederlands ekograan te gebruiken of, als dat een keer niet geschikt is, van een zo dichtbij mogelijk buurland. En dat stemt, ook na het gevecht met het zandkoekjesdeeg dat maar aan de deegroller bleef plakken, tevreden.

Braadworst op z'n Toscaans

Kookdag uit de hel. Vriendin zin in gebakken aardappeltjes, ik in mijn klassieke Toscaanse lamsgerecht. Ooit in de jaren negentig uit de Allerhande geknipt en helaas niet te vinden in de receptenzoeker. Ik heb het met braadworst geprobeerd. Echt wat anders dan lam, maar het kan.

Vleesverdriet
Bij de artisjokken uit blik had ik me al neergelegd, maar ook lam was natuurlijk niet verkrijgbaar. Mijn enige hoop, scharrelslager Filippo, bleek op vakantie. De uit de Albert Heijn meegenomen biologische biefstuk - je moet creatief zijn als je dit vol wilt houden - is natuurlijk niet geschikt voor zwangere vriendin. Even vergeten. In de diepvries ermee, voor meteen na de bevalling. Braadworst dan maar. Ik naar de Hoogvliet. Geen biologische braadworst. Door naar de Deka. Ook niet. Op de fiets terug naar de Albert Heijn, dat was me één stoplicht te ver. Ik eindigde bij de Zaailing. Twee schriele braadworstjes maar ja, je moet er wat voor over hebben als je dit vol wilt houden.

Zo maak je braadworst op z'n Toscaans
Artisjokken laten uitlekken, in vieren snijden en marineren met citroensap. Vriendin vindt dat te zuur, ik vind het erg lekker zo. Braadworst wellen en bakken. Geplette knoflook erbij. Artisjokken erbij na het afgieten van het sap. Witte wijn erbij (ik had alleen zoete en dat proef je helaas wél). Kwartier laten pruttelen. Opdienen met een bergje versgehakte basilicumreepjes. Het is best lekker.

Gebakken aardappelen van Martine
Trots was ik op mijn gebakken aardappelen met het beste bistrorecept van Martine. Bewerkelijk maar lekker. Vastkokende aardappelen schillen. In plakken snijden. Koken tot ze (zo goed als) gaar zijn. En dan langzaam kant voor kant bakken op een middelhoog voor. Dus allemaal plat op de bodem van de pan in de boter. En halverwege omdraaien. Het belangrijkste ingrediënt is geduld en toewijding. Vooral niet gaan staan schudden.

Albert houdt van Spanje

Albert Heijn scoort opnieuw slecht in de seizoensgroentecheck, en dat komt vooral door maar liefst vijf 'onnodige buitenlanders'. En dan heb ik de komkommers uit Spanje, die naast de ekokomkommers uit Nederland liggen, niet meegeteld. Albert houdt van Spanje: de ijsbergsla en de rode uien komen er ook vandaan. Nergens voor nodig, net als die bloemkool uit Italië en de rode uien uit Afrika net als de asperges en een deel van de aardappelen. Echt zonde voor een winkel die het op milieugebied goed probeert te doen.

Update: gekke groenten

De supermarkt is niet de plek om bijzondere of ouderwetse groenten te kopen. Spar heeft postelein, maar geeft niet aan waarvandaan. De Albert Heijn heeft een bordje voor Nederlandse postelein, maar de groente zelf ontbreekt. Het is vooral de Dekamarkt die vaak 'gekke' groenten heeft. Koolrabi koop je daar. Ook is er wel eens pastinaak uit Engeland, maar op dit moment uit Spanje. Dekamarkt heeft Nederlandse rettich. Op het plaatje een koolrabiplantje zoals die te zien is in de Leidse Hortus Botanicus. Een leerzame plek voor de Close Cook. Maar helaas nog geen grote inpiratiebron voor de doorsnee filiaalmanager.

Juli goed voor seizoensgroenten

Het kan nog veel beter, maar de julimaand is goed voor de seizoensgroenten in de supermarkt. Alle supermarkten scoren beter dan vorige maand. Dekamarkt is opnieuw de winnaar met 17 punten.

1. Dekamarkt (20 gr, 2 ge, 2 ro, 1 zw) 17 punten
2. Hoogvliet (20 gr, 1 ge, 4 ro, 1 zw) 15 punten
3. Albert Heijn (19 gr, 1 ge, 5 ro, 1 zw) 13 punten
4. Spar (15 gr, 0 ge, 3 ro, 3 zw) 9 puntenNieuwe spelregels
De regels zijn iets veranderd. Geel stond voor weinig keus, maar een komkommer is een komkommer. Ik heb groenten opgesplitst in ondersoorten als de keus relevant is, zoals bij meerdere soorten kool of sla. Geel is nu gereserveerd voor seizoensgroente die bij geen van de supermarkten uit Nederland verkrijgbaar is, maar bij een of enkele wel uit een West-Europees land. Puntentelling: de groene punten min de rode en de zwarte punten. Geel is neutraal, niet in je voordeel maar ook niet in je nadeel.

Analyse van het zomergroentepeloton
Zoals al eerder bericht is het sperziebonenseizoen in volle gang. Met Albert Heijn als hekkensluiter - een klein geprint stukje papier geeft vandaag ineens Nederland aan - zijn al mijn supermarkten over op de Nederlandse groene slungels. Ook de kolen zijn massaal terug: rode, witte, Chinese en spitskolen kunnen allen van eigen grond worden genoten. De snijbonen laten op zich wachten. Alleen Albert Heijn heeft een Europese variant. Uit Spanje, dus nog maar even geduld hebben. Goed blijven gaan worteltjes, komkommers en tomaten.

woensdag 15 juli 2009

Zonnige pannenkoek

Heerlijk bij dat hete weer: een pannenkoek met appelsalade. De spek en de, uiteraard Nederlandse, geitenkaas maken het geheel lekker hartig, de uiringetjes vormen een knapperig en pittig tegenwicht bij de in hun eentje wat weezoete appelstukjes. Natuurlijk gebruik je geen pannenkoekenmix, zoals het recept vermeldt, maar meng je die ingrediënten lekker even zelf zoals oma het nog deed met het dikke kookboek van Margriet. Liefst niet de nieuwe heruitgave, maar bijvoorbeeld een tweedehandsje uit 1962. Ook voor kaassaus voor over de bloemkool komen er tegenwoordig geen pakjes vol onnodige e-nummers meer bij ons in huis.

Het lekkerste wat ik ooit gekookt heb

Huiselijk geluk in de kleine uurtjes. Als revanche voor het naandrama van gisteren bakte ik vandaag mijn eerste boerenwitbrood, wederom een recept van Rosemary Rowson van het boek Country Bread. Begon al na een paar minuten goddelijk te ruiken. Had een interview uit te werken dus vertrok naar het terras van Meneer Jansen. Een half artikel, twee De Koninck en twee sigaren later kwam ik rond middernacht thuis en trof mijn vriendin achter internet aan. Samen proefden we de kapjes van het afgekoelde witbrood, de rest gesneden om in te vriezen. Echt het lekkerste dat ik ooit gekookt heb. Stel je het beste verse brood dat je ooit at voor dat je niet zelf bakte. Geef het een cijfer. Tel er drie punten bij op. Je wilt nooit meer wat anders.

maandag 13 juli 2009

Opperdoezer Curry met Nedernaan

Trof tot mijn blijdschap bij de Dekamarkt naast de kruimige Nederlandse aardappelen nu ook vastkokende, met een blij bordje ernaast: "Ze zijn er weer: de Opperdoezers". Dat soort bije bordjes zou ik wel vaker willen zien in de supermarkt.

Curry is geluk
Vanavond gaan de Opperdoezertjes in een vegetarische Curry, met 'Griekse' Yoghurt (gewoon van een Nederlandse boer), courgettes, tomaten, broccoli en heel veel kerrie. Ik ga er zelf naanbrood bij bakken. O wat een geluk. Het recept, groentecurry met yoghurt is natuurlijk weer van de Albert Heijn, die zo goed is in zomerrecepten en vervolgens de ingrediënten van de andere kant van de aardkloot laat komen. Dom, dom, dom.

Het werd een namiddag vol stress
17.02 Vol goede moed gooi ik een kwart ei (oei), eenvierde theelepel bakpoeder (euh),75 milliliter gekookte en tot vijftig graden afgekoelde melk (natuurlijk) en 225 gram ekologische tarwebloem door elkaar. Het wordt een moeras.

17.09 Hoop bloem erbij. Het wordt een balletje. Half uur rijzen, staat hier. O, en daarna nog een uur. En ja hoor: dan nog een half uur. Moed zakt me in de schoenen. Ik stel de gezinsleden op de hoogte van de nieuwe planning.

17.36 Boehoe, naan is naar. Twee uur rijzen is tot daar aan toe maar het rijst niet. Recept is voor veertien broden. Delen we door vier. Toch klopt er iets niet boehoe.

17.47 Dan maar proberen om te scoren met zelfgemaakte tomatensaus. Internet geeft heel veel tips. En het is natuurlijk onwijs makkelijk. Nou. Hoera.

17.53 Tomatensaus maken is een weinig glorieuze bezigheid. Eerst de tomaten laten barsten in kokend water. De velletjes eraf peuteren. Dan de kernen uit die glibberige dingen snijden. Dan de overgebleven prut zeven om van de zaadjes af te komen. En dan heb je tomatensaus.

18.01 Vriendin wijst op enorme druiper langs de kruidenla en zegt: "Wat is dat?" Zelf denk ik: is dat alles? Ja, dat is alles. Wel de hele keuken een klerezooi, het resultaat: een handvol saus.

18.05 Aardappelen, uien, courgettes en broccoli snijden. De boel fruiten. Eindelijk op vertrouwd terrein.

18.30 Curry staat te pruttelen maar de naanballetjes zijn nog net zo klein als een uur geleden. Kneed ze nog maar een keer door.

18.32 Vriendin zegt: "Joh, dit maakten ze tweeduizend jaar geleden al. Kan toch niet moeilijk zijn." Ik schreeuw: "MAAR HET RIJST NIET!"

18.38 Lees het recept nog maar eens door. In het interview met de Indiase kok dat erboven staat afgedruk, wordt gesproken van rusten. Het deeg moet lang rusten, anders wordt het taai. Dat is wel wat anders dan rijzen.

18.43 Heb ik in elk geval geleerd dat bakpoeder nauwelijks rijst, een andere verklaring is er niet.

19.00 Balletjes platgerold met heel veel bloem erop, knoflook en koriander eroverheen. Ziet er best profi uit. Maar ze zijn zeker geen 5 millimeter dik, zoals het recept vermeldt. Niet nadenken, snel de oven in.

19.06 Twee witte harde schijven. Waar zijn die professionele bruinzwarte plekken? Naan hoort eruit te zien als een bleke bebloemde borst met moedervlekken. Ik wil ze al bijna weggooien. Lees ik dat je er gesmolten boter over moet smeren. Snel smeren. Hee, daar zijn de moedervlekken.

19.08 En lekker dat ze zijn! Inclusief supervakkundige lagen, zoals het hoort. Heeft dat bakpeder toch nog wat gedaan. Alleen: 14 gedeeld door 4 = 2 broodjes? Toch klopt er iets niet.

19.31 IJsje bij Arthur de Italiaan Om De Hoek. Dat had papa wel verdiend. Wat een stress.

zondag 12 juli 2009

Sperzielujah!

Het is pas zomer als de sperziebonen zijn gearriveerd. Vandaag ontdekte ik toevallig in de Hoogvliet voor het eerst Nederlandse sperziebonen naast de Marokkaanse. Dat werd tijd! Zelf hou ik overigens helemaal niet van bonen. Sperziebonen gaan nog wel, snijbonen ook maar die komen nog van te ver op het moment. We houden de bonen in het oog. Sperziebonen zijn lekker en net even anders als je ze kookt met een geplet teentje knoflook. Ik ga ook eens proberen met gesmolten boter en nootmuskaat, zoals ze in de Gouden Eeuw werden gegegeten. Net als asperges. Vandaar ook de naam.

Hoogvliet is op dit moment mijn enige bron; Dekamarkt en Spar hebben nog geen Nederbonen. Albert Heijn nog niet gechecked.

Een plaatje van een pizza

Dit gerecht vanwege de kleurenpracht. Is het geen plaatje? Verder is deze pizza behoorlijk fout. Wel een bodem van biologische tarwe uit eigen land, maar gewoon een Heinz zugo als saus en reisgeile artisjokken uit blik als garnering. De geitenkaas wel Hollands, hoor. Een lekkere combinatie. Wat worst voor mijn dochter, wat kaas voor ons. En ik weet nu eindelijk hoe je thuis een lekkere pizza maakt, met de hand. Hoera. Belangrijk: niet te veel saus erop. Ik deed het nu met een restje. Hoe zelf tomatensaus te maken volgt nog.

Hollandser kan niet deze zomer

Lekker seizoensgroenten roosteren in de oven. Alleen de olijfolie komt vast niet uit Holland. Dat is voor de echte fanatiekeling om op te lossen. Zo'n mierrenneuker ben ik nu ook weer niet. Lastiger vond ik de knoflook, die op dit moment alleen uit China schijnt te mogen komen, die probeer ik normaliter uit Frankrijk of dan toch maar ekologisch te krijgen. Maar voor de rest: all Dutch en natuurlijk met biologische braadworsten in plaats van de op de receptkaart van Albert Heijn aanbevolen Catelaanse worstjes.

Close Cookboek

Ik ben begonnen met mijn Close Cookboek. Dat handige hulpmiddel voor moderne mannen en vrouwen die in de keuken behalve met hun gezondheid ook rekening willen houden met het milieu. Eigenlijk is het gewoon een reorganisatie van mijn recepten. Mijn oude ordening was: voor, hoofd, bij en na. En dan de hoofdgerechten op vis, vlees en vogel. Vega kwam er sowieso bekaaid vanaf met een plekje tussen de bijgerechten.

Seizoenskookboek
Wat ik nu heb, is wat ik al jaren zoek: een seizoenskookboek. Ik heb een systeem met tabbladen waarin de hoofdcategorieën de seizoenen zijn en ik de recepten op de belangrijkste groente orden en daarna pas op vlees, vogel, vega en vis. Dat is geen raketwetenschap. Oma kan het ook. Gelukkig maar, als ik Michael Pollan mag geloven, die juist adveert om je in de keuken te houden bij alles wat oud en vertrouwd is. Wat ik wel ingenieus vind, is dat bij ieder seizoen, natuurlijk, ook de maandelijks herhaalde seizoensgroentecheck niet ontbreekt. Hiermee kun je dus je maaltijd plannen en controleren naar welke winkel je daarvoor moet. Handig!

Troostbrood

Mijn eerste dagelijks brood gebakken. Doodgewoon volkoren. Ik vond het een bijzondere ervaring, maar mijn omgeving begint zich zorgen te maken. Natuurlijk, een leuke hobby. Maar overdrijf je nu niet een beetje? Vast. Ik ben van plan om vanmiddag te beginnen aan de tweede ronde. Want: de robuste sneetjes, die ik meteen na het afkoelen in de vriezer deed, vonden grif aftrek. Zelfs bij mijn dochter, anders erg kritisch met brood. Het is dus een goed recept.

Ouwevrouwengekneed
Ik heb het uit Boerenbrood van Linda Collister en Anthony Blake, oorspronkelijke titel Country Bread. Een gouden greep bij De Slegte een paar jaar geleden. Helaas daar niet meer verkrijgbaar, leert een bezoek aan de site. Ik vond wel een Engelstalige versie van het recept. Bij het zien van Rosemary Rowson, die het recept leverde, en al die andere ouwe of in elk geval ouwerwetse vrouwen van het Women's Institute, vraag ik me inderdaad even af: gaat het wel goed met mij?

Troost in de keuken
Ach, misschien is al dat gebak en gekneed inderdaad een bevlieging. Maar ik weet wel dat het troost, dat brood. Misschien begin ik nog eens een stroming die depressieve mensen de keuken injaagt, in plaats van de renbaan op. Mijn vader vertelde dat mijn moeder tijdens ons jaar in Californië, ik was toen vijf, het Amerikaanse brood zo vies vond dat ze elke week drie broden bakte voor ons gezin. Mijn broertje en ik zaten er naast, poppetjes te kneden met het deeg. Ik kan er niet omheen: dat verklaart wel wat.

donderdag 2 juli 2009

Kneden is... opwindend

Ik vind kneden opwindend. Na vier keer zelf pasta maken ben ik helemaal verslaafd aan tien, twintig minuten duwen en trekken aan dat elastische deeg in wording. Ik begrijp ook voor het eerst de uitdrukking 'een kneedbaar type'. Ik dacht daarbij altijd aan kleien. Maar als je een keer een hoop smurrie onder je handen hebt voelen veranderen in een stevige bal, en daarna die bal hebt voelen veranderen in iets stevigs en gespierds, bijna als een bil, als je voelt dat die bal terug begint te praten en je handen vertelt wat je moet doen... dan weet je pas wat kneden is. En dus heb ik me voorgenomen te gaan experimenteren met zelf brood bakken. Maandagnacht bakte ik deze foccacio voor mijn gasten. Ik roosterde een paar stukjes om te beleggen met gemarineerde paprica en stukjes ongezouten ansjovis en een plukje peterselie. Wel veel werk voor een broodje vis, maar goed. Gelukkig is het bevredigend werk.

Nederpasta drie

In de Leidse natuurvoedingswinkel Brandnetel (ik dacht altijd dat die naam een grapje van mezelf was, maar die winkel blijkt echt te bestaan) vond ik deze durumtarwe. Ik heb nog een pak op te maken van De Cecco uit Italië, maar daarna ga ik snel proberen of ik hier net zulke lekkere pasta van kan maken. En de groothandel uit Harderwijk bellen waar het vandaan komt. Voor hetzelfde geld komt dit product uit Nieuw Zeeland. Is De Cecco toch beter. Tenminste, als die hun eigen Italiaanse graan gebruiken. Zucht.

Nederlandse Norma

Op dit moment goed verkrijgbaar uit Nederland en heerlijk op de barbecue of in een zomerse pasta: aubergine. Ik ben geen fan van aubergine, maar wel zoals de Sicilianen haar klaarmaken!

Hoe je dat doet
Pasta alla Norma maak ik door de geschilde aubergine in blokjes te hakken en die blokjes (liefst een dag van te voren) te marineren in balsamico met knoflook en zout. Regelmatig omscheppen en na een paar uur in een zeef doen met een gewicht erop, zodat het geen vochtige snotjes worden. Pasta maken. Auberginestukjes op een heet vuur bakken. Een tomatenzugo erbij. Hier kan het ophouden, maar zelf vind ik het erg lekker om dan ook nog een half bolletje mozarella en geraspte parmezaan toe te voegen en het geheel af te maken met rozijnen, gedroogde rode pepervlokken en verse peterselie.

Beetje dichtbij, beetje ver weg
Uit oogpunt van Close Cooking is dit recept nog niet helemaal ideaal overigens. De tomatensaus moet ik rap zelf gaan leren maken (maar ik heb nog geen lekker recept gevonden) en balsamico... helpt het dat ik die van mijn ouders kreeg toen ze terugkwamen uit Italië? Lastig die beschermde merken van de Italianen. Parmezaanse kaas komt per definitie niet uit de buurt. Mozerella kan volgens mij wél.

Zomerzweet II

Daar ben ik weer met soep uit een glaasje. Het blijft bij bijna dertig graden een fijn begin van je maaltijd. En het ziet er zo feestelijk uit. Dit keer heb ik een koolrabi gebruikt. Eerst heb ik die geschild en in mootjes gehakt. Daarna gefruit in olijfolie met een teentje knoflook en een theleepel majoraan. Halve liter melk en een tuinkruidenbouillonblokje erbij en laten pruttelen. Het resultaat even door de blender. En smullen maar. Ziet er sjiek uit met een blaadje oregano en een soepstengel als 'rietje' erin. Wel snel opdienen dan, anders gaat de soepstengel slap hangen.

Helaas is deze lekkere knol met zachte maar herkenbare, notige smaak maar in heel weinig supermarkten te krijgen. Bij mij om de hoek in de Dekamarkt wél, anders dan eerder bleek in mijn seizoensgroentencheck van deze maand. Ik moet die dus weer eens aan gaan passen!

Boekbespreking: Pleidooi voor echt eten

Het boek is al een tijdje uit maar lezers van dit blog wezen me erop: Een pleidooi voor echt eten van Michael Pollan. In een, zoals gebruikelijk bij Amerikanen die ergens voor pleiten, wel erg uitgebreid betoog probeert hij zijn lezers aan van zichzelf eenvoudige principes voor gezond eten te krijgen.

De regels van Pollan
1. Eet niets wat uw grootmoeder niet als voedsel zou herkennen.
2. Mijd voedingsmiddelen die ingrediënten bevatten die a) onbekend, b) niet uit te spreken, c) meer dan vijf in getal zijn, of die d) fructoserijke maïssiroop bevatten.
3. Mijd voedingsproducten die goed voor de gezondheid beweren te zijn.
4. Winkel in de periferie van de supermarkt en blijf weg uit het midden.
5. Blijf indien mogelijk weg uit de supermarkt.
6. Eet vooral planten, met name bladeren.
7. Eet meer zoals de Fransen, de Italianen, de Japanners, de Indiërs of de Grieken.
8. Sta sceptisch tegenover niet traditioneel voedsel.
9. Ga niet op zoek naar de 'magic bullet' in het traditionele dieet.

Ga niet naar de supermarkt
De kern van zijn verhaal is dat oma nog weet hoe er vroeger gekookt werd, en hoe vroeger gekookt werd het resultaat is van eeuwenlange keukenwijsheid. Zijn principes samengevat: echt eten, niet te veel, vooral planten. Hij breekt een heleboel lansen voor het eten van zo veel mogelijk seizoensgroenten van biologische boeren in de buurt en geeft een hoop interessante inzichten in de hilarische uitwassen van de voedingsindustrie. Wat ik níet met hem eens ben, is dat je voor zo gezond mogelijk eten de supermarkt zou moeten mijden. Ik vind juist dat je in de supermarkt een centrale rol zou moeten spelen in gezond eten. Alleen dan bereik je veel mensen, in plaats van de happy few.

Schud de hand die je voedt
Het boek gaat dan ook wel erg uit van wantrouwen: overheidsregulering is gekomen in plaats van een rechtstreekse relatie met degene die je eten maakt, stelt Pollan. Het is een sympathiek principe om degene die je eten maakt persoonlijk te willen kennen, maar ook naïef. Alsof de boer om de hoek alleen maar omdat hij jou aardig vindt geen gif gebruikt. Juist door steeds strengere regels van de overheid is gewone groente in Nederland bijna net zo schoon geworden als biologische groente. En juist de overheid zou ervoor kunnen en moeten zorgen dat op ieder product in de winkel niet alleen de ingrediënten staan, maar ook de exacte herkomst en de productiewijze.

Onbegrijpelijke etiketten
Ook zijn regel dat je geen eten moet eten met onuitsprekelijke ingrediënten is wat kinderachtig. Ik ben net als hij erg kritisch op voedsel waar grote hoeveelheden e-nummers in zitten. En hij legt ook met prachtige voorbeelden uit hoezeer de voedselindustrie uit de hand is gelopen. Maar e-nummers zijn niet verkeerd omdat het chemische stoffen zijn.

Maar als je door dat soort kromdenken heen kunt kijken: een zeer verhelderend en vooral ook inspirerend boek voor wie gezond en milieuvriendelijk wil eten.

Verburg moet ook eens aan close cooking denken

Nederlandse voedselproducenten moeten de duurzaamste ter wereld worden. Om daar een steentje aan bij te dragen trekt minister Gerda Verburg van LNV 20 miljoen euro uit. Op zich goed nieuws voor wie van dichtbij wil eten. Dat eten wordt dus, als het aan Verburg ligt, duurzamer. Maar wat is duurzaam dan precies?

Duurzaam is dichtbij
Gek genoeg wordt in de berichtgeving én het onderliggende dossier nergens nadrukkelijk gerept van die allereenvoudigste manier om duurzaam het eten: eten van dichtbij. Maar ja, Verburg wil dan ook dat Nederland bij de grootste exporteurs van agrarische producten blijft horen. Op dit moment staan we, onder Amerika, op de tweede plek. Nee, dát is fijn voor het milieu.

Weten wat je eet
Een belangrijk onderdeel in het beleid van Verburg is weten wat je eet. Helaas blijft dat bij smaaklessen voor scholieren en mopperen over de vignettenverwildering in de supermarkt. Dat laatste is juist opgemerkt, maar maak daar dan fatsoenlijk beleid voor. Of liever gezegd: tegen. Eigenlijk zou je in de supermarkt gewoon aan de hand van de streepjescode moeten kunnen zien waar, door wie, hoe en wanneer het product dat je koopt is geproduceerd. Of thuis, via internet.

Nederlandse insecten op het menu?
Andere interessante uitspraak is dat Nederlanders maar eens moeten gaan wennen aan het idee dat we over een aantal decennia voor een deel van onze maaltijd afhankelijk gaan worden van insecten. Van meelwormen en krekels kun je prima hamburgers bakken. Ik vraag me dan natuurlijk wel weer af: waar komen die insecten vandaan? Kunnen we in Nederland dan ook Nederlandse insecten eten? Welke? En hoe vangen we die dan?